Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2010,
14.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 16. 4. 2010, 14.49

8 let

Simbolni pomen poročnega prstana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poročni prstan ni samo lep in po navadi tudi drag okras na ženski ali moški roki, ampak je mnogo več.

Je simbol ljubezni, združitve in zvestobe. Je najpomembnejši simbol poroke, ki predstavlja večno življenjsko vez in povezano usodo ženske in moškega. Izdelan je iz plemenite kovine, da bi trajal večno, in poročni prstan je nakit, ki naj bi ga nosili vse življenje. Prstan je tudi edini okras in hkrati vidni dokaz, ki ga nosijo poročeni pari in na ta način tudi izkazujejo svoj poročeni status v družbi. Tudi zato ima velik simbolni pomen, ker ga nosijo ljudje kot simbol svoje predanosti in zavezanosti zakonskemu partnerju. Prstan predstavlja trdno in neskončno vez med zakoncema, hkrati pa je trajni in stalni opomin na njuno zaobljubo, da si bosta zmeraj stala ob strani in da si bosta zvesta.

Vse to simbolizira prstan zaradi svoje oblike. Obroč naj bi pomenil varnost, moč, dostojanstvo. Krog je oblika, ki že od nekdaj velja za mistično obliko, s pomočjo katere so se ljudje želeli obvarovati vsega zla. Prstan je zato znamenje zaščite pred silami zla in mora varovati zakonca pred nevarnostmi, ki jim je izpostavljena ljubezen. Ker se krog zapira sam vase, je simbol edinosti in popolnosti, in ker nima ne začetka ne konca, je tudi simbol večnosti. Zato je v poročnih prstanih skrito upanje, da bosta zakonca dosegla takšno edinost, ki vodi v popolnost, in da bo njuna ljubezen dosegla večnost.

Poročne prstane so poznali že v Egiptu in starem Rimu. Že takrat so zaročni in poročni prstan nosili na četrtem prstu leve roke, ker so tako kot stari Egipčani tudi oni verjeli, da poteka žila od tega prsta naravnost do srca, ki je središče ljubezni, vseh ljubezenskih čustev in občutkov. Prstanec se povezuje tudi s Soncem in včasih so ga imenovali srčni prst, prav tako zaradi verovanja, da je prstanec leve roke neposredno povezan s srcem, simbolom zvestobe in ljubezni.

V krščanstvu ima prstan vrednost zakramenta, ker je izraz svobodne želje in volje moškega in ženske, da stopita na skupno življenjsko pot. Ženin med poročnim obredom tako na matičnem uradu kot v cerkvi nadene nevesti prstan na četrti prst leve roke kot simbol večne ljubezni in potrditev pripadnosti, enako naredi nevesta. A previdno! Če pri obredu pade prstan na tla ali priče slučajno pozabijo na prstan, po starem prepričanju pomeni, da ni prave volje ali želje po poroki. Slabo znamenje za začetek skupne poti. In dobro pomerite prstan, preden ga izberete za svojega, da vam ne bo preozek, ker to lahko pomeni, da se boste v zakonu počutili utesnjene. Ko ga boste nosili, pazite, da ga ne izgubite, ker to v zakon prinaša nesrečo ali celo ločitev. Prstanov se tudi ne izposoja, ker to prinaša nesrečo tistemu, ki prstan posodi. Za vse tiste, ki ne marajo nositi nakita in tudi ne prstanov, pa tale informacija. Čeprav je v današnjih časih izbira poročnega prstana nekaj povsem običajnega in pričakovanega, prstan ni obvezen del poročnega protokola oziroma obreda (predvsem civilnega). Tudi brez prstanov na roki lahko postaneta mož in žena. Prstani torej niso bistveni del poročnega obreda, so pa najpomembnejši, če se zanj odločite.

Ne spreglejte