Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 2. 2010,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 5. 2. 2010, 13.56

8 let

Svečana moška moda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Modni ustvarjalci si vsako sezono prizadevajo ustvariti nekaj novega in svetu glamurja ponuditi kaj revolucionarnega.

Trendi moških poročnih oblek doživljajo precej manj sprememb kot v klasični ali ženski poročni modi. Vendar vodilni in najbolj uveljavljeni oblikovalci vsako leto dodajo kakšno modno novost, da se vse le ne ponavlja preveč. So pa te spremembe še najbolj odvisne od oblikovalca in države oziroma območja, kjer nastaja moda. Pa vendar, obstaja nekaj vodilnih trendov, ki jih vsi ponavljamo ali jim sledimo.

Materiali Vsekakor mora biti ženinova poročna obleka narejena iz najboljših naravnih materialov in to za poročne obleke velja še bolj kot za klasične.

Za tradicionalne obleke so še vedno najbolj priljubljeni materiali fina runska volna in mešanica volne s svilo, moherjem ali kašmirjem. Iz teh materialov so kroji oblek po navadi klasični in jih oblikovalci ne uporabljajo za sanjske in futuristične modele. Pri oblekah za drznejše moške pa oblikovalci sproščajo svojo domišljijo. Obleka je lahko narejena tudi iz mešanic volne z bombažem ali lanom, z dodatkom metalnih vlaken ali našitimi kristali, čipko, vendar pa pri takih oblekah ne smemo pričakovati, da bo ženin pred oltar prišel “poštirkan”, saj se dosti bolj mečkajo kot iz drugih materialov, vendar je kroj takih oblek po navadi tudi bolj neformalen in primernejši za poroke, pri katerih je strog protokol prej nadloga kot pravilo.

Kroji Zapoved, ki je postala precej priljubljena v klasični moški modi, velja med najbolj zvenečimi modnimi ikonami: kar mi je za eno številko premajhno, mi je ravno prav. Ta zapoved se v manj izraziti obliki pojavlja tudi v poročni modi. Kroji so ozki, obleke pa sestavljene iz suknjičev, ki so lahko klasičnega kroja ali podaljšani, segajo nekaj centimetrov nad kolena ali celo do tal. Tudi poročne obleke so krojene dosti bolj tesno, vendar še vedno tako, da je oblačilo ženinu prav. K obleki obvezno spadata telovnik in kravata, ki sta lahko iz istega materiala kot obleka ali pa sta narejena iz svilenih materialov. Suknjiči se večinoma vedno zapenjajo na tri gumbe, prav tako ni več zaslediti suknjičev, ki se zapenjajo zelo visoko. Novost je tudi ta, da se velikokrat ponuja "štiridelna obleka", kar pomeni, da je obleka sestavljena iz hlač, suknjiča, telovnika in celo kravate iz iste tkanine.

Barve Med barvami prevladujejo temni odtenki. Vseskozi so prisotni tudi lahkotni svetlejši toni, od oranžnih in opečnato rdečih in vseh mogočih modrih odtenkov, v napovedih za leto 2010 pa se je vrnila temna. Modni ženin bo žarel v temnosivh in temnorjavih niansah, ki se lepo prilagajajo nevestinim oblekam v slonokoščenih barvah. Črna pa je tako ali tako večna stalnica pri svečanih oblačilih. Srajce pa so po navadi bele ali krem barve, če pa so kakšne druge barve, da se bolj prilagajajo nevestini obleki, ni nič narobe.

Ženinov nakup Velikokrat, ko je moški postavljen pred vprašanje nakupa svečane obleke, se mu poraja kopica dilem: naj bo nakup praktična zadeva, prilagajanje modnim zapovedim ali osebnostnemu slogu, ali pa naj se vodljivo prepusti nasvetom nekoga drugega.

Ker je izbira povezana s poročnim slavjem, so dileme še večje. Bolj kot sledenju najnovejšim modnim zapovedim se bomo oziroma se moramo prepustili tistemu, kar nam narekuje notranji glas. Pogosto nismo zadovoljni v obleki, ki nam jo modro svetujejo razne tete ali prijateljice tet, mamine sosede, ki se “spoznajo” na modo. Tudi ženin si mora vzeti čas. Nakup naj opravi premišljeno, brez naglice, in najbolje, skupaj z nevesto. Osnovna in najpomembnejša pravila, ki jih mora upoštevati, so vsekakor, da ima lepo in prilegajočo se obleko, ki mu je všeč, da se v tej obleki udobno počuti, da je slogovno in barvno usklajen z nevesto.

Če se odloči za nakup obleke klasičnega kroja, pri kateri tudi tkanina nima svečanega pridiha, se mora obvezno odločiti za dodatke, ki ga bodo naredili dogodku primerno svečanega. To najlažje doseže s svilenim telovnikom, s posebno kravato, izbrano satenasto ali svileno srajco, manšetnimi gumbi, svetlečimi čevlji ...Vsekakor mora tudi ženin izstopati iz množice lepo oblečenih in urejenih svatov.

Ne spreglejte