Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2010,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 15. 6. 2010, 10.46

8 let

Za uspešen zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poročili ste se. Vaša pričakovanja glede poroke so se uresničila, bilo je lepo, nepozabno. Prav tako kot ste si želeli in sanjali. Kaj pa zdaj?

Verjetno tako kot vsak/-a mladoporočenec/-ka pričakujete in upate, da bo vaš zakon uspešen, trden in večen. Da bo življenje, ki ga bosta preživela skupaj, lepo in zadovoljno. Kajti to je smisel zakona. Da deliš življenje z nekom, ki ga imaš rad in ki ti to ljubezen vsak dan vrača. Ki ti daje občutek varnosti, ti stoji ob strani v dobrem in slabem. Kaj lahko naredite, da bo vaš zakon uspešen in stabilen ne samo danes, ampak tudi jutri? Da žar ljubezni ne bo ugasnil po nekaj letih zakona in da naveličanost in rutina ne bosta zavladala vašemu zakonskem vsakdanu? Kajti rutina ubija ljubezen in oddaljuje zakonca. To je že lahko začetek konca neke zgodbe, za katero se je zdelo, da bo trajala večno. Prav tako se lahko vsakemu paru zgodi, da se nekje na pol poti izgubi smisel njunega skupnega življenja, da težave stvarnega življenja zasenčijo ljubezen in da se nekega dne prebudita v tišino, brez besed, kot tujca. Tega si nihče ne želi, saj to pomeni konec ljubezni in mogoče tudi konec zakona. A kaj narediti, da se izognete zakonskemu brodolomu nekje v bližnji ali daljni prihodnosti? Kaj je tisto, kar naredi nek zakon dober in trden, morda večen? Na to temo je napisanih veliko knjig, povedanih veliko besed in s tem vprašanjem (in svetovanjem) se ukvarja cela armada učenjakov in strokovnjakov. In večina zakoncev tega sveta. To pomeni, da je dober zakon izziv za vsakogar in ne nekaj samo po sebi umevnega.

Preprostega odgovora na to vprašanje ni, je le večplasten in raznolik, odvisen tudi od nas samih in naših značajev. A prav gotovo je za dober zakon poleg ljubezni pomembno spoštovanje in zaupanje v partnerja (tudi v njegovo zvestobo in pripadnost), prijateljstvo (po mnenju nekaterih je prijateljstvo, ki se sčasoma lahko razvije med zakoncema, močna vez med njima, ki dolgoročno zagotavlja stabilen in uspešen zakon) in pogovor. To so nekateri zdravi temelji za uspešen zakon, zlata vredna pa je tudi dobra komunikacija med partnerjema. Dokler se partnerja odkrito in sproti pogovarjata o težavah, o njiju, o njunem odnosu, o tem, kaj ni dobro in kaj koga moti itd., sta na pravi poti reševanja in ohranjevanja dobrega partnerskega odnosa in zakonskega življenja. Kajti dober pogovor povezuje, zbližuje in lahko reši (skoraj) vse težave. Zato se pogovarjajte čim več in naj vam ne bo žal časa za pogovor! Bodite dober sogovornik in tudi dober poslušalec (včasih je to težko). In še nekaj – sprejmite svojega partnerja takšnega, kot je (ni preprosto, a je modro), z vsemi njegovimi plusi in minusi. In navadami, predvsem s tistimi, ki vam gredo na živce. Ker prava ljubezen ljubi in sprejema, ne ocenjuje in ne kritizira. Nihče ni popoln, tudi vaš partner ne, zato ga nikar ne skušajte spremeniti (trud bo verjetno zaman) in oblikovati po vašem okusu in vaši volji. Prej ko to sprejmete, lepše in manj stresno bo vaše življenje v dvoje. Če pa že želite koga spremeniti, lahko najprej poskusite spremeniti – samega sebe.

Ne spreglejte