Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 6. 2010,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 2. 6. 2010, 13.22

8 let

Zlata poroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Praznovanje zlate poroke in s tem petdeset let skupnega življenja je stvar odločitve zlatoporočencev, lahko pa je tudi lepo presenečenje, ki ga pripravijo bližnji sorodniki, njuni otroci ali vnuki.

Če se odločite za praznovanje zlate poroke, pokličite na upravno enoto v vaši bližini, kjer vam bodo povedali, kakšen je protokol izvajanja svečanih obredov potrditve zakonske zveze (so različni, vsaka upravna enota ima svoj sistem). Na večini upravnih enotah jih izvajajo brezplačno, so pa tudi upravne enote, na katerih ob prijavi dogodka prejmete položnico, ki jo morate poravnati vsaj teden pred datumom svečanega obreda. Pravočasno rezervirajte datume (vsaj mesec prej), ker obred izvajajo na matičnem uradu ali v poročnih dvoranah, te pa so lahko, sploh v teh mesecih, zelo zasedene. Svečani obred pa se lahko izvede tudi v kakšni restavraciji ali kje drugje. Po želji slavljencev. Obred ponovitve poroke opravita pooblaščenec upravne enote (velikokrat je slavnostni govorec na obredu župan) in matičar. Dogodek je v bistvu zelo podoben sklenitvi zakonske zveze, lahko so prisotne priče, zakonca si lahko znova izmenjata poročna prstana. Izrečeta lahko simbolično potrditev zakonske zveze. Pooblaščena oseba ima svečani govor in če želite obred narediti bolj pristen, naj organizatorji zlate poroke pripravijo zanimive življenjske zgodbe in dogodke slavljencev, ki jih vpletejo v svečani govor. Obred traja od 15 minut do pol ure, vse je odvisno tudi od programa, ki ga za slavljenca pripravijo domači. Sodelujejo lahko glasbeniki, lahko se deklamira poezija oziroma pesmice (otroci), skratka "scenarij" je precej prepuščen organizatorjem slavja, lepo je, da z njim čim bolj razveselijo zlatoporočenca. Preživeti skupaj petdeset let življenja resnično zasluži prav posebno praznovanje.

Po končanem obredu se zlatoporočenca vpišeta v poročno knjigo in prejmeta posebno listino (ali potrdilo) o zlati poroki, ponekod prejmeta še kakšno lepo protokolarno darilo občine. In slavje se lahko nadaljuje kje drugje ali pa se tudi konča. Dopolniti ga je mogoče z obredom v cerkvi. Cerkveni obred zlate poroke je dogodek, katerega glavno vodilo je zahvala skupnemu življenju zlatoporočencev. Tudi pri tem sodelujejo priče, ki so po navadi njuni otroci ali pa vnuki. Cerkveni obred je še posebno slavnosten in prav je, da je tako.

Praznovanje zlate poroke ni obvezno in nujno. Je pa lahko lep dogodek v spomin na skupaj preživetih petdeset let v dobrem in slabem. Predvsem pa je obred tudi izraz spoštovanja do slavljencev in njunega dolgega skupnega življenja.

Ne spreglejte