Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2014, 8.31

8 let

Evropejci bodo dopust preživeli na domačih tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število Evropejcev, ki se bodo letos podali na pot po domači deželi, se je letos več kot podvojilo.

Dopustniki po Evropi bodo letos več počitnikovali v svoji državi. Trendi počitniških potovanj, ki jih je družba MasterCard ugotovila na podlagi raziskave Euromonitor, kažejo, da se bo leta 2014 preživljanje počitnic na domačih tleh med Evropejci povečalo za kar 114 odstotkov – v primerjavi z letom 2013 se bo število ljudi več kot podvojilo. Napovedanih 1,14 milijarde domačih nočitev kaže na to, da Evropejci prosti čas najbolje izkoristijo v okolju, ki ga poznajo. Največ dopustnikov, ki bodo počitek in sprostitev raje poiskali doma kot v tujini, je v Franciji, sledijo ji Španija, Nemčija, Velika Britanija in Ukrajina.

Analiza potovalnih navad, ki jo je izvedla družba MasterCard, kaže, kako gledamo na počitnice na domačih tleh: ločen del raziskave, ki jo je izvedla Evropska komisija, kaže, da sta leta 2013 dva od petih Evropejcev svoje glavne počitnice preživela v lastni državi, manj kot petina pa jih je dopust preživela zunaj Evrope.

Najpomembnejša so priporočila prijateljev

Ista raziskava je pokazala, da Evropejci iščejo domačnost in gotovost že od samega začetka: več kot polovica (56 odstotkov) jih pravi, da so jim priporočila prijateljev, sodelavcev in sorodnikov pri načrtovanju počitnic najpomembnejša.

Tudi ko prispejo na počitniško destinacijo, nadaljujejo iskanje zanesljivosti in udobja pri razvedrilu in aktivnostih: leta 2013 je skoraj polovica (46 odstotkov) Evropejcev raje izbrala počitnice ob morju kot pustolovska potovanja.

Počitnice ne smejo biti stresne

"Zaradi tako velike ponudbe znotraj Evrope ni presenetljivo, da dopustniki ostajajo na počitnicah v svoji državi. Zdi se, da se želijo Evropejci izogniti tesnobi, ki jo povzroča odhod v neznano, zato raje raziskujejo bližnje kraje. Ne glede na to, kako daleč potujemo na zasluženi počitek, raziskovanje počitniških destinacij in širjenje obzorij ne sme postati stresno doživetje," je počitniške trende pojasnil Javier Perez, predsednik družbe MasterCard Europe.

"Dejstvo, da si Evropejci na potovanjih želijo varnosti – bodisi na sproščujočih počitnicah ob morju bodisi na plezanju v gorah –, kaže na našo potrebo po zanesljivih in varnih spremljevalcih na potovanjih," nadaljuje Javier Perez. "Na podlagi teh ugotovitev smo vse potnike spomnili, da so počitnice lahko vedno varne in preproste. Družba MasterCard in potovalni vodič Lonely Planet svetujeta, kako lahko najbolje izkoristimo svojo destinacijo ne glede na to, kam gremo in koliko denarja imamo."

Ne spreglejte