Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 7.43

8 let

Evropejci na počitnicah plačujejo s karticami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropejci ne marajo gotovine na počitnicah, je pokazala raziskava družbe MasterCard, ki med drugim dokazuje, da kar 91 odstotkov ljudi v potovalno torbo spravi tudi plačilno kartico.

Počitnice so obdobje čistega in sproščujočega razvajanja, kjer je skrb za finance odvečna misel, zato je ravno poenostavljanje vseh plačil na prvem mestu. Prav to je eden glavnih razlogov, da vedno več Evropejcev bankovce pušča doma in se za glavno plačilno sredstvo odloči ravno za plačilne kartice.

Izmed 3310 sodelujočih v spletni anketi, v kateri je sodelovalo osem držav (Španija, Italija, Nemčija, Švedska, Velika Britanija, Francija, Poljska in Ukrajina), več kot polovica (51 %) pravi, da jim je na počitnicah popolnoma odveč iskanje bankomata, saj je njihov dopustniški prosti čas bolj dragocen.

Med glavnimi vzroki za izbiro plastičnega plačilnega sredstva pred gotovino je prav udobje (65 %), kar 41 % vprašanih se boji kraje gotovine, 38 odstotkov pa se s kartico počutijo bolj varne.

Poleg občutka varnosti dopustnikom veliko pomenita tudi hitrost plačevanja s karticami (34 %) in boljša sledljivost izdatkov (30 %).

Gotovina bo kmalu preteklost Prav varnost in transparentnost izdatkov pri plačilu s plačilno kartico, pa kupce odvrača od klasičnega plačila z gotovino, ki je za mnoge že zastarel način nakupovanja. Raziskava je namreč tudi pokazala, da je že 44 odstotkov Evropejcev prepričanih, da bo plačevanje z gotovino kmalu preteklost. Samo še polovica vprašanih je prepričanih, da je plačevanje z gotovino najcenejši način plačevanja. V resnici bi se morali vsi zavedati, da vsak izmed nas dejansko plača za tisk, kroženje in zaščito gotovine v obtoku.

Želja po plačevanju s karticami narašča Brezgotovinski način življenja poenostavlja vsakdan vedno večjemu številu Evropejcev, ki se predvsem na počitnicah zavedajo prednosti elektronskega plačevanja. Zanimiv je podatek raziskave, da posamezniki večkrat sežejo po plačilni kartici ravno na dopustu: samo 60 odstotkov vprašanih plačilno kartico uporablja tudi doma, medtem ko v tujini z njo plačuje 91 odstotkov Evropejcev.

Hkrati z uporabo narašča tudi želja po številnejših nakupih s kartico. Kar 53 odstotkov vprašanih si želi, da bi večkrat lahko plačevali brez gotovine, čeprav določene nakupe še vedno opravijo večinoma z gotovino: nakup razglednic (85 %), sladoleda in prigrizkov (84 odstotkov), napitnine (83 %), plačilo taksija (77 %) in spominkov (61 %).

Ne spreglejte