Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2012,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 16. 3. 2012, 14.46

8 let

Ljubljana po ceni hotelskih sob med najdražjimi v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski nakupovalni barometer kaže, da je Ljubljana v primerjavi z drugimi mestnimi destinacijami v večini kategorij med cenejšimi, a med dražjimi po ceni hotelskih sob.

Strokovna raziskovalno-trženjska platforma European Cities Marketing, ki povezuje vodilne evropske mestne turistične in kongresne urade – njen dejavni član je tudi Turizem Ljubljana –, je objavila zanimive podatke nakupovalnega barometra evropskih mestnih destinacij. Študija primerja podatke za nekatere najbolj standardne storitve, ki jih turist išče v mestni destinaciji. Razvrščene so v kategorije hrana (v okviru katere primerjajo cene Big Maca, kave v hotelskem baru in poslovnega kosila), ogledi (v tej kategoriji primerjajo cene vstopnic za živalski vrt, mestni muzej in koncert) in promet (v tej kategoriji primerjajo cene taksija od letališča do mesta, ogleda mesta in zemljevida mestnega prevoza), primerjajo pa tudi cene hotelske nastanitve. Cene se zbirajo na letni osnovi, Ljubljana pa v tem barometru sodeluje od leta 2010.

V drugih mestih tudi do dvakrat cenejše sobe Iz sistema je razvidno, da je bila Ljubljana leta 2010 med sedemnajstimi evropskimi mesti, za katere so bili razpoložljivi podatki (v letu 2011 pa med devetimi evropskimi mesti), med cenejšimi z izjemo cene hotelskih sob. V Ljubljani je bilo treba v letih 2010 in 2011 med koncem tedna za dvoposteljno sobo v hotelu s štirimi zvezdicami v hotelski verigi odšteti 285 evrov. Cena za posteljo v skupinskih sobah v hostlu, lociranem v središču in odprtem vse leto, je bila v istem obdobju 21 evrov. Preostala sodelujoča evropska mesta so v tem obdobju ponujala tudi do dvakrat nižjo ceno. Ljubljana se je v tej kategoriji uvrstila med pet najdražjih evropskih mest.

Ugodne cene hrane, pijače in turističnih ogledov Preostala ponudba, kot so kulinarika, vstopnice za koncerte, muzej in živalski vrt, je bila za isto obdobje med cenejšimi. Meni Big Mac v McDonald'su je v letu 2010 znašal štiri evre, v letu 2011 4,30 evra, med preostalimi vnesenimi podatki pa je spadal med najcenejšo ponudbo. V letih 2010 in 2011 je pivo Union (0,33 litra) v restavraciji s hitro prehrano stalo dva evra, medtem ko je bilo po preostalih evropskih državah treba zanj odšteti tudi tri evre in več. Cena za odraslo osebo za ogled mesta Ljubljana s turističnim vodnikom je znašala v obeh letih deset evrov, s tem pa je bila ta storitev v obeh letih kar dvakrat cenejša od preostalih primerjanih evropskih mest.

Opera, muzeji in živalski vrt tudi do trikrat cenejši Za ogled opere s sredinskih sedežev v peti vrsti je bilo v Ljubljani v letu 2010 treba plačati 28 evrov, medtem ko je bilo po isti metodologiji v preostalih evropskih državah treba plačati v povprečju 60 evrov. Vstopnina za odraslo osebo za ogled stalne razstave v Mestnem muzeju v Ljubljani je v letih 2010 in 2011 znašala štiri evre, to pa je bilo kar za od dva- do trikrat manj kot v mestnih muzejih v preostalih evropskih mestih. Odrasla oseba je za ogled živalskega vrta v Ljubljani v letu 2010 odštela 6,50 evra, v letu 2011 pa sedem evrov, a kljub podražitvi je bila cena vstopnice še vedno daleč med najnižjimi. V preostalih evropskih mestih je bilo treba za ogled živalskega vrta plačati tudi do 21,50 evra.

Ne spreglejte