Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
19.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

8

Natisni članek

upokojenci Plažnice Siol z vami na dopustu top destinacije top 10 seniorji

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 19.07

6 let, 7 mesecev

Ljubljana se je uvrstila med najboljše kraje za upokojitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

8

upokojenec | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ob portugalski obali, dveh mehiških letoviščih in Kreti se je med destinacijami, kjer je preživljanje upokojenskih let najlagodnejše, znašla tudi slovenska prestolnica.

Pokoj je čas, ko naj bi uživali sadove pretekle aktivne delovne dobe. Ob predpostavki, da ste si nabrali varen kupček prihrankov oziroma da ste si zagotovili solidno pokojnino, si lahko izpolnite sanje o življenju na sredozemski obali ali v tropskem raju, kjer so stroški življenja nižji kot v velikih mestih. Če je tam poskrbljeno tudi za primerno zdravstveno oskrbo, pa še toliko bolje.

Evropa je prehitela tropske kraje

Kathleen Peddicord, svetovalka za investiranje, upokojitev in življenje v tujini, z ekipo strokovnjakov in ljudi, ki so se odselili iz svoje domovine, že nekaj let sestavlja in objavlja lestvico najboljših destinacij za upokojitev. Ta se usmerja predvsem na Američane, na njej običajno prevladujejo tropske destinacije, letos pa močno izstopa Evropa. Še več, na lestvici se je znašla tudi Slovenija, natančneje Ljubljana.


Top 10 destinacij za upokojitev

1. Algarve, Portugalska Algarve, najjužnejša portugalska pokrajina, se je s sončnim podnebjem, dobro zdravstveno oskrbo in ugodnimi nepremičninami prebila na prvo mesto lestvice. | Foto: Thinkstock Algarve, najjužnejša portugalska pokrajina, se je s sončnim podnebjem, dobro zdravstveno oskrbo in ugodnimi nepremičninami prebila na prvo mesto lestvice. Foto: Thinkstock

2. Valletta, Malta

3. Puerto Vallarta, Mehika

4. Cayo, Belize

5. Ljubljana, Slovenija

6. Kota Kinabalu, Malezija

7. Playa del Carmen, Mehika

8. Kreta, Grčija

9. Las Terrenas, Dominikanska republika

10. Ambergris Caye, Belize


Pri sestavljanju lestvice so uporabili indeks, sestavljen iz 12 kategorij, v katerih so ocenili vsako destinacijo. Te kategorije so podnebje, življenjski stroški, znanje angleščine, zabava, ohranjenost okolja, zdravstvena oskrba, infrastruktura, nepremičninski trg, pridobivanje dovoljenj za bivanje, varnost, davki in že obstoječa skupnost priseljencev.

Portugalska južna obala – vse, kar si upokojenec lahko želi

Kot poudarja Peddicordova, nobena od destinacij ni popolna v prav vseh pogledih, čeprav se je Algarve, najjužnejša portugalska pokrajina, ki je letos na prvem mestu, popolnosti zelo približala. "Tam upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo drugih priseljencev, odlično zdravstveno oskrbo, zelo ugodne stroške življenja (upokojen par lahko udobno živi za slabih 1.300 evrov na mesec), poceni nepremičnine, dobro znanje angleščine med prebivalci in odlično infrastrukturo." Le najbližje mednarodno letališče, tisto v Lizboni, je precej oddaljeno.

Na drugem mestu je Valletta, glavno mesto Malte. | Foto: Thinkstock Na drugem mestu je Valletta, glavno mesto Malte. Foto: Thinkstock

Tudi drugouvrščena malteška prestolnica je v skoraj vseh pogledih dobila najvišje ocene, le kakovost tamkajšnjega zraka so ocenili kot slabo.

Ljubljana: ugodna in varna, a z visokimi davki in slabimi letalskimi povezavami

S čim pa jih je prepričala Ljubljana? Opisali so jo kot "ugodno izbiro v starem svetu" in, česar smo že vajeni, "enega od neodkritih draguljev Evrope". "V tej varni srednjeevropski prestolnici lahko par preživi z manj kot 1.400 evri na mesec," so zapisali in kot bonus dodali podatek, da so tako plaže kot smučišča le uro vožnje od Ljubljane.

"V tej varni srednjeevropski prestolnici lahko par preživi z manj kot 1.400 evri na mesec." | Foto: Bojan Puhek "V tej varni srednjeevropski prestolnici lahko par preživi z manj kot 1.400 evri na mesec." Foto: Bojan Puhek

Medtem pa kot negativno plat življenja v Sloveniji navajajo visoko obdavčitev, predvsem visoko stopnjo davka na dodano vrednost, pomanjkanje neposrednih letalskih povezav z ZDA ter majhno oziroma neobstoječo skupnost Američanov, ki že živijo v Ljubljani.

Ne spreglejte