Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2016,
12.43

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Vsebino omogoča Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica

Foto: Thinkstock

Natisni članek

turistično zavarovanje zdravstveno zavarovanje za tujino advertorial Vzajemna Z družino na poti Siol z vami na dopustu Na dopustu

Sreda, 15. 6. 2016, 12.43

3 mesece, 4 tedne

Potovalni priročnik: kako spakirati malo, a hkrati vse

Vsebino omogoča Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pripravljanje kovčka za daljše potovanje je lahko stresno, če se tega lotite nepripravljeni in v zadnjem hipu. Sledite našim nasvetom, da bodo počitnice minile brez skrbi in grenkega priokusa.

#1 Pripravite seznam

Potrebujete prazen list papirja, svinčnik in nekaj preudarnosti. Preverite, kakšno bo vreme v kraju, kamor potujete, dopišite, s kom potujete in kaj na počitnicah nameravate početi. Glede na to pripravite seznam in ne pozabite: manj spakirate, bolje bo. Seznam naj bo preprost, pomembno je, da ne pozabite na osnove:

  • Osebna higiena: Ne vzemite s seboj cele kopalnice, saj imajo ponavadi hoteli pripravljene šampone in gele za prhanje, te stvari pa lahko kupite tudi v lokalni trgovini, kjer dopustujete. Ne pozabite pa na zobno pasto, ščetko ter bolj osebne higienske pripomočke.
  • Zdravila: S sabo vzemite osnova zdravila, ki jih ponavadi uporabljate ob manjših težavah, na primer aspirin. Prav tako ne pozabite na zdravila, ki vam jih je morda predpisal zdravnik.
  • Oblačila in obutev: Kolikokrat na dan se boste preoblekli? Verjetno ne na vsake pol ure. Ko pakirate oblačila, se večkrat opomnite na to. Spakirajte oblačila, ki se lepo kombinirajo med sabo, da ne boste potrebovali za vsak zgornji del novega spodnjega dela. Kar je zares pomembno, je, da s sabo odnesete dovolj perila in nogavic. Ne pretiravajte z obutvijo, naj bo ta prav tako lahka za kombiniranje in primerna za okolje, kamor potujete.
  • Potrebščine glede na aktivnost: Boste večino na plaži in plavali? Ali greste v gore? Dobro premislite, kaj boste potrebovali pri vseh teh aktivnostih, in poskušajte spakirati preudarno.

#2 Izberite pravo potovalno torbo

Če boste potovali z letalom, razmislite o velikosti, številu in teži prtljage. | Foto: Thinkstock Če boste potovali z letalom, razmislite o velikosti, številu in teži prtljage. Foto: Thinkstock

To je še posebej pomembno, če potujete z letalom. Če boste izbrali dve manjši potovalki – eno za v predal nad sedežem in drugo za pod sedež –, se boste izognili skrbi za izgubljeno prtljago ob pristanku. Če boste pakirali več, pa seveda to ne bo mogoče in bo treba kovček oddati pred vstopom na letalo. V tem primeru pazite, da:

  • Preden odidete od doma, preverite težo potovalke. Večina letalskih prevoznikov namreč zaračuna za presežek dovoljene teže, kar pa ni ravno poceni. Prav tako pazite, da imate le eno večjo potovalko, saj se lahko zgodi, da računajo tudi na kos prtljage.
  • Poskrbite, da boste prepoznali svojo prtljago, ko bo čas, da jo na cilju prevzamete. Če imate kovček, ki je nevtralne barve in oblike, ga označite s kakšno pisano pentljo ali dobro vidno nalepko.
  • Preden prtljago oddate, preverite, ali je poškodovana. Če se karkoli zgodi med prevozom, boste tako lažje zahtevali odškodnino v primeru poškodovanja s strani letalskega prevoznika. Prav tako boste na prvi pogled takoj vedeli, ali se je kdo brez dovoljenja "lotil" vaše prtljage, in boste morda pravočasno preprečili krajo.

#3 Spakirajte dan prej

In s tem ne mislimo le nekaj osnovnih kosov, temveč prav vse. V največjo potovalko položite vse higienske pripomočke, oblačila, skratka, vse predmete, ki jih ne boste potrebovali do prihoda na cilj. Tako se boste izognili nerodni situaciji, da v naglici pozabite kakšen kos, ki bi ga na potovanju pogrešali. Obstaja mnogo načinov, kako spakirati, veliko ljudi pa prisega na to, da oblačila zavijejo in jih tako ubranijo pred mečkanjem, prav tako pa prihranijo na prostoru. Če vam ta metoda ni najbolj všeč, je na spletu ogromno nasvetov, kako čim bolj optimalno zložiti prtljago. Preden kovček zaprete, se vrnite na seznam in še enkrat preverite, ali ste spakirali vse potrebno.

S pakiranjem dan ali dva prej se boste izognili nerodni situaciji, ko se na počitnicah spomnite, da ste pozabili nekaj vam zelo pomembnega. | Foto: Thinkstock S pakiranjem dan ali dva prej se boste izognili nerodni situaciji, ko se na počitnicah spomnite, da ste pozabili nekaj vam zelo pomembnega. Foto: Thinkstock

#4 Napolnite vse elektronske naprave

Razen če ste se odločili za popoln odklop, tudi od elektronike in interneta. Večina si tega ne more oziroma niti noče privoščiti, zato je v tem primeru priporočljivo, da pred odhodom poskrbimo, da imajo vse elektronske naprave polno baterijo. Pripravite vse naprave, ki jih boste vzeli s sabo, kot so telefon, glasbeni predvajalnik, igre, kamera, fotoaparat in drugo, kar pač potrebuje občasen priklop na elektriko. Napolnite jih do konca in tako odpravite eno skrb več. Ne pozabite polnilnikov vzeti s sabo, da boste polnjenje, če bo treba, lahko ponovili.

#5 Nujni predmeti za na pot

Sem spadajo predmeti, ki jih boste na poti potrebovali oziroma vas bodo kratkočasili. Mobilnik, osebni dokumenti, nekaj denarja ne smejo manjkati, prav tako pa v ročno prtljago lahko daste kakšno knjigo (morda z informaciji o kraju, kamor potujete), zabavne elektronske naprave in podobno. V ročno prtljago lahko daste tudi polnilec elektronskih naprav, če se vam pogosto dogaja, da baterije zmanjka ravno takrat, ko ni treba. Če menite, da bo pot dolga in lahko postanete lačni, si pripravite tudi kakšen hiter prigrizek, kot je energijska ploščica, in obvezno plastenko vode, saj nočete glavobola zaradi dehidracije. A ne pozabite: če potujete z letalom, previdno s tekočinami, saj je količina omejena.

#6 Zavarovanje za tujino

Zavarujte se in si zagotovite popoln odklop od skrbi. | Foto: Thinkstock Zavarujte se in si zagotovite popoln odklop od skrbi. Foto: Thinkstock

Za počitnice brez skrbi ne pozabite na zavarovanje. Seveda pred odhodom na pot računamo na to, da bo vse v redu, a veliko bolje se boste počutili, če boste vedeli, da bo tudi v primeru kakšne neprijetnosti poskrbljeno za vas. Zato pravočasno sklenite tudi zavarovanje za tujino.

Zavarovanje za tujino Vzajemne je namenjeno vsem, ki se odpravljajo v tujino, pa naj bo to izlet za en dan, počitnice, daljše potovanje, službena pot ali študij.

Zakaj bi sklenili zavarovanje za tujino? Ker nudi več!

S sklenjenim zavarovanjem za tujino si zagotovite:

  • 24-urno asistenco v slovenskem jeziku,
  • informacije o najbližji zdravstveni ustanovi,
  • storitve nujne medicinske pomoči tudi v zdravstvenih ustanovah, ki niso v javni zdravstveni mreži obiskane države,
  • nujne zdravstvene prevoze do bolnišnice ali klinike ter nujno zdravljenje,
  • nujne zobozdravstvene storitve,
  • zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni,
  • iskanje in reševanje ponesrečenih oseb,
  • prevoz v domovino,
  • odvetniške storitve,
  • s sklenjenim dodatkom za nezgodno zavarovanje pa si zavarovanje nadgradite tudi z nezgodnim zavarovanjem za čas trajanja potovanja.

 

Vas zanima več?

Več o tem, kakšno zavarovanje izbrati in katere so prednosti zavarovanja za tujino Vzajemne v primerjavi z evropsko kartico, na tej povezavi.

Preverite tudi celoletno zavarovanje Multitrip, s katerim si zagotovite ugodno zavarovanje za vse leto za vsa vaša potovanja ali službene poti.

 

Ne spreglejte