Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MasterCard

Četrtek, 3. 7. 2014, 8.31

8 let

Svoje kartice uporabljajte odgovorno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kartice so tako doma kot v tujini odlično plačilno sredstvo, vendar le v primeru, da z njimi ravnamo odgovorno.

Debetna kartica Maestro vam omogoča plačevanje nakupov, pri čemer se denar nemudoma odšteje z vašega transakcijskega računa. S kreditno kartico MasterCard pa lahko plačujete nakupe do meje limita, skupni znesek pa poravnate v celoti enkrat mesečno.

Kartico obvarujte pred razmagnetenjem

Ko prejmete svojo plačilno kartico, si zapomnite njeno PIN številko. Ne puščajte mesečnih izpiskov tako, da jih vidijo drugi. Številko kartice in telefonsko številko banke, ki je izdala kartico, imejte shranjeni ločeno. Telefonske številke in številko kartice lahko shranite v svoj mobilni telefon, seveda pod sugestivnim imenom, če bi v primeru kraje kartice želeli nujno poklicati banko in preklicati kartico.

Magnetni trak na karticah vsebuje pomembne informacije o vašem transakcijskem računu. Predmeti, ki trak razmagnetijo (mobilni telefoni, druge kreditne kartice, magnetni trakovi ...), lahko izbrišejo kodo in vaša kartica postane neuporabna.

Kartice zaščitite tudi pred prekomerno vročino.

V primeru, da se na vaših bančnih izpisih pojavijo nepravilni izdatki ali ste kartico izgubili ali so vam jo ukradli, o tem obvestite ustrezne pristojne. Banko pokličite tudi, če mesečnega bančnega izpiska svoje kartice ne prejmete pravočasno.

Ena denarnica, več kartic

Če odpremo vsako denarnico, bomo v njej zagotovo našli vsaj eno plačilno kartico. Ali veste, kakšne vrste je ta kartica? Debetna, kreditna?

Debetna kartica – dobimo jo ob odprtju osebnega računa. Zanjo ne plačujemo letne članarine. Pri nakupu ali dvigu gotovine se nam znesek takoj odšteje z našega računa. Debetna kartica je primerna za brezgotovinsko plačevanje doma in v tujini.

Kartica z odloženim plačilom ali charge kartica – svoje obveznosti poravnamo enkrat mesečno na vnaprej dogovorjeni datum z banko, ki nam je kartico izdala. Zanjo plačujemo letno članarino. Kartica je primerna za večje nakupe in plačevanje na spletu.

Posojilna ali revolving kartica – vsak mesec moramo poravnati najmanj z banko dogovorjeni znesek, ostalo se nam prenese na naslednji mesec. Kartico dobimo, če imamo odprt osebni račun in prejemamo redne prilive. Zanjo plačamo letno članarino. Kartica je primerna za večje nakupe.

Kartice so varno in priročno plačilno sredstvo. Z njimi lahko plačujemo kjerkoli že smo, doma ali v tujini, varnostni čipi pa nam zagotavljajo, da je naše plačevanje varno.

Ne spreglejte