Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2022,
18.55

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

45

Natisni članek

Split Šolta dopust stroški gorivo cene Dalmacija

Sreda, 22. 6. 2022, 18.55

1 leto, 11 mesecev

Ta hrvaški otok je tako drag, da je sram celo domačine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

45

otok Šolta | Stvari na hrvaškem otoku Šolta so ponekod dvakrat dražje kot na celini. | Foto Wikimedia Commons

Stvari na hrvaškem otoku Šolta so ponekod dvakrat dražje kot na celini.

Foto: Wikimedia Commons

Padli smo v nezavest. Zaradi visokih cen je na Šolti nerodno celo domačinom, ki prodajajo izdelke na tržnici, poroča Slobodna Dalmacija.

Pred dnevi so bili kupci na hrvaškem otoku Šolta šokirani nad ceno kilogramskega sira gavda, za katerega je bilo treba plačati 92 kun (12,24 evra), kilogram čajne salame pa je stal 130 kun (17,29 evra).

Na celini dvakrat ali celo trikrat nižje cene

Ena izmed domačink je za Slobodno Dalmacijo dejala, da liter hrvaškega vina Plavac stane 53 kun (7,05 evra). V Splitu, ki velja za dražje mesto, pa 44,99 kune (5,98 evra). Na otoku Šolta so ceno še povišali, tako da je dosegla 65 kun (8,64 evra), zato je opozorila, da naj predvsem turisti dobro pazijo, v kateri trgovini nakupujejo, saj cena istega artikla ni povsod enaka.

Robert Golob
Novice "Ko smo se morali odločiti, kako naprej, smo šli nazaj v prihodnosti" #video

"Vsako leto je slabše"

"Vse to ni samo sramotno, ampak tudi bolno. Trgovci nas izkoriščajo. Smo žrtve monopola maloprodajne verige, nekonkurenčnosti, a nimamo izbire. Prav vsi so podrejeni premožnemu gostu. Toda tudi tujci niso neumni, vidijo, kako nas zavajajo. Na stojalu je zapisana ena cena, medtem ko na blagajni kupcu artikel zaračunajo po drugi ceni," je povedala prebivalka Šolte in dodala: "Naselje Maslinica ima razkošen hotel, marino z jahtami. Vsako poletje isto, vsako leto postaja slabše in slabše, bolj in bolj nesramno."

Prav tako primanjkuje sezonskih delavcev. Zaposlovalci pa čakajo na prihod bogatejših gostov in zato vsakodnevno dvigajo cene.

Hrana. žita. pomanjkanje. suša. cene. žito. kruh
Novice Čakajo nas nove podražitve kruha

 Poletna "prisilna dieta" na hrvaških otokih

"Plenice so v Splitu 20 kun cenejše kot na otoku. Stvari na otoku so ponekod dvakrat dražje kot na celini. Tako na primer gel za prhanje stane devet kun, tu pod 20 ali 30 kun ne najdeš ničesar. To je neznosno," je povedala ena izmed mater.

Mladi prodajalec Antonio Lovrinčević je pojasnil, da sveže blago na otok Šolta prihaja stalno, a ne zaradi dobička, ampak zaradi zvestih strank. Cene rastejo na dnevni bazi, vse od transporta do goriva ... Vsakodnevno se dogajajo veliki skoki.

"Povem vam iz prve roke, včeraj je bila ena cena, danes je druga, jutri bo tretja. Vse dražje in dražje je. Če izključimo dobiček, se trudimo cene obdržati enake, kolikor lahko. Trudimo se, da jih ne povečamo, vendar je neznosno. V primerjavi z lani se je vse podražilo za od 20 do 30 odstotkov, začenši s ceno trajekta. In zato je kilogram krompirja deset kun (1,33 evra), čebula 12 (1,6 evra), solata in blitva po 18 kun (2,39 evra)," je za Slobodno Dalmacijo povedal Antonio.

Bencin črpalka dizel
Avtomoto Minister ocenil težave in napovedal ceno goriva za jutri #video

Cene vseh živil poskočile v nebo

Podražilo se je vse: med s Šolte se je ustavil na 100 kunah (13,3 evra), krofi na šestih kunah (0,8 evra), burek na 14 kunah (1,86 evra), mala kava z mlekom na 11 kunah (1,46 evra), sok na 17 kunah (2,26 evra), breskve stanejo 35 kun (4,65 evra), olje več kot 20 kun (2,66 evra) in maslo več kot 30 kun (3,99 evra). Tudi cena jogurta je skočila s 3,50 (0,47 evra) na 5,49 kune (0,73 evra).

Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje
Novice Kumer: Prevoznikom na avtocestah nižje cene goriv na račun države

 

Ne spreglejte