Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Portorož Golica

Sreda, 15. 5. 2013, 13.57

8 let

V Portorož med vrtnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ta konec tedna bo Portorož gostil drugi Festival vrtnic in cvetja. Obiskovalci bodo lahko okusili kulinarične mojstrovine iz vrtnic, kupili sadike vrtnice Portorož in drugo cvetje za ureditev vrtov.

Zakaj tja? V Portorožu prek festivala poudarjajo bogato botanično tradicijo kraja. Nekatere rastline v urejenih parkovnih zasaditvah so stare tudi več kot sto let, kultura urejanja vrtov in javnih površin pa postaja vse močnejša tudi med prebivalci.

Prizorišče festivala bo rožni vrt sredi Portoroža, kjer je mogoče najti kar 123 različnih vrst vrtnic. Njegova najnovejša pridobitev pa je vrtnica Portorož. Prvo sadiko je župan Peter Bossman posadil leta 2011, še 120 sadik portoroške posebnosti pa so letos posadili v različnih predelih kraja.

Zakaj zdaj? Festival so po besedah direktorja turističnega združenja Jadrana Furlaniča organizirali nekoliko pozneje kot lani, da so se prilagodili času cvetenja vrtnic, predvsem najpomembnejše, vrtnice Portorož, ki bo letos prvič množično zacvetela.

Kaj se bo dogajalo? Obiskovalci festivala vrtnic in cvetja si bodo lahko ogledali stojnice s ponudbo cvetja, vrtnic, dišavnic in izdelkov domače obrti, okusili pa bodo lahko tudi kulinarične mojstrovine iz vrtnic. Lahko bodo kupili sadike vrtnice Portorož in drugo cvetje za ureditev svojih vrtov. Prav za Festival vrtnic in cvetja 2013 je bilo pripravljeno tudi novo vino, in sicer polsladki Muškat Rose Portorož iz vinske kleti Mahnič.

Letošnji festival bo ponudil več novosti. Tako bo v soboto in nedeljo organiziran sprehod po portoroških parkih. V soboto bo organizirana tudi delavnica o pripravi cvetličnih aranžmajev, v nedeljo pa delavnica o sajenju in vzgoji vrtnic. V nedeljo popoldne bo potekala dražba vrtnice Portorož, izkupiček od prodaje pa bo namenjen Centru za korekcijo sluha in govora Portorož.

Pomembna novost je tudi tekmovanje za najlepši portoroški vrt. Zmagovalec bo prejel nagradni bon vrtnarije Ruzzier v višini 300 evrov.

Ne spreglejte