Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2012,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 9. 8. 2012, 13.31

8 let

V Pulj, mesto zgodovine, kulture in poletnih koncertov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pulj oziroma Pula, kot mestu rečejo Hrvati, obiskovalce vabi s svojo starorimsko Areno, raziskati pa se splača tudi okolico.

Zaliv na jugu Istre, kjer je svoje zavetje našlo to največje istrsko mesto, je bil naseljen že v pradavnini. Homo erectus naj bi v jami Šandalja pri Pulju bival že pred milijon leti, v Pulju in okolici pa so našli veliko ostankov tudi iz neolitika in bronaste dobe. Svoj pečat so tu pustili stari Grki, še danes pa je najočitnejša prisotnost Rimskega imperija. Starorimski Pulj je imel v času največjega razcveta kar 30 tisoč prebivalcev (danes jih ima okoli 60 tisoč) in bil je resnično vzorno mesto z urejenim vodovodom, kanalizacijo in ne nazadnje tudi amfiteatrom, slovito puljsko Areno.

Zakaj tja? Pulj je najbolj znan po ohranjenih starorimskih zgradbah, predvsem amfiteatru iz 1. stoletja, ki je najbolj prepoznaven simbol mesta. Puljska Arena je med šestimi največjimi še stoječimi starorimskimi amfiteatri na svetu, zagotovo pa je eden najbolje ohranjenih. Med drugo svetovno vojno so italijanski fašisti, ki so zasedali mesto, kovali načrte, da bi amfiteater po delih prenesli v Italijo, a so jim to preveliki stroški k sreči preprečili. Danes je Arena predvsem poleti prizorišče številnih kulturnih in glasbenih dogodkov, gosti pa tudi znani filmski festival, na katerem najboljšim filmom podeljujejo kaj drugega kot zlate arene.

Zakaj zdaj? Kot omenjeno, puljska Arena poleti gosti številne koncerte in druge dogodke. V prihodnjem tednu se bosta tam zvrstila kar dva odmevna koncerta – v torek, 14. avgusta, bo nastopil legendarni Tom Jones, v petek, 17. avgusta, pa Brazilec Michael Teló, ki je letos zaslovel z uspešnico Ai Se Eu Te Pego. Do konca avgusta se bodo sicer ob sredah zvrstili še trije glasbeni večeri s koncerti jazzovske in klasične glasbe.

Kaj pa okolica? Če imate dovolj časa, se odpravite še na potep po okoliških krajih. Ljubitelji divjine se odpeljite do rta Kamenjak, najjužnejše točke istrskega polotoka. Zaščiteno območje z razbrazdano obalo, številnimi zalivi in skritimi plažami vas zagotovo ne bo pustilo hladnih. Imejte v mislih le to, da je tam največ obiskovalcev prav avgusta in da popolne samote zdaj verjetno ne boste mogli izkusiti.

Na poti proti Pulju ali pa na poti domov lahko spoznate enega biserov notranjosti Istre, kamnito vasico Bale. Eden najbolj očarljivih istrskih krajev ima prav tako kot Pulj dolgo zgodovino, ki jo začutite na vsakem koraku. Sprehodite se po ozkih kamnitih uličicah, ki so poleti prijetno hladne, nekoč pa naj bi po njih stopal tudi sloviti Casanova.

Tik pred puljsko obalo pa se razprostira otočje Brioni, nacionalni park, kjer je imel svojo letno rezidenco Josip Broz Tito. Tja se pripeljete z ladjico, ki vsak dan vozi iz Fažane – v poletnih mesecih skoraj vsako uro. Ogledate si lahko izkopanine iz časov starega Rima in Bizantinskega cesarstva, pa (precej osiromašen) safari park z eksotičnimi živalmi, na razstavi fotografij pa lahko začutite tudi duh obdobja Tita, ki je tukaj sprejemal ugledne politike in zvezdnike.

Kako tja? Z avtomobilom se do Pulja najhitreje pripeljete po avtocesti, tako imenovanem Istrskem ipsilonu. Od slovensko-hrvaške meje pri Dragonji je do Pulja dobrih 80 kilometrov oziroma dobra ura vožnje, če se uspete izogniti gneči.

Tja pa se lahko odpravite tudi z vlakom. Vse dni v tednu do 26. avgusta v Pulj vozi kopalni vlak, ki vas bo pripeljal prav v središče mesta. Poletni vlak iz Maribora v Pulj vozi ob 3.40, iz Celja ob 4.41, iz Ljubljane ob 6:33, v Pulj pa prispe ob 11:17. Nazaj vozi ob 18:00 in prispe v Ljubljano ob 22:41, v Celje ob 0:24 in v Maribor ob 1:33. Za povratno vozovnico iz Maribora boste odšteli 45,60 evra, iz Celja 38,40 evra, iz Ljubljane pa 26,40 evra.

Ne spreglejte