Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 28. 8. 2014, 13.35

8 let

Veste, kam gre vaš denar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob koncu brezskrbnih poletnih počitnic nastopi čas povečanih odhodkov. Gre za čas začetka novega šolskega leta, tudi menjave garderobe. Veste, koliko zapravite za šolske zvezke in oblačila?

Marsikdo zmaje z glavo, v mislih preračunava znesek, a natančnega odgovora ne ve. Površinski vpogled v finance žal prinaša manjšo verjetnost za varčevanje, najverjetneje tudi precej slabe volje ob nastopu novega meseca. Številni bodo zato pritrdili, da lahko že pozornejše spremljanje porabe lastnega proračuna prinese boljše rezultate, predvsem pa zelene številke na bančnih izpiskih. Kako lahko učinkovito spremljamo porabo denarja?

Za izboljšanje nadzora nad porabo denarja je pomembno beleženje prihodkov in odhodkov. "Nadzor" lahko izvajamo na poljubne načine, najbolje pa je izbrati takšnega, ki nam najbolj ustreza. Zavedati se moramo namreč, da nam bo prav vsako beleženje vzelo nekaj časa. Za natančno spremljanje odlivov in prilivov je dobro tedensko, še boljše pa dnevno beleženje, zato je priporočljivo, da določimo dan v tednu ali del dneva (morda najbolje zvečer in ob koncu tedna), ko bomo vodili svoje finance. Pomembno je, da imamo vodenje financ za zabavno izkušnjo. Najpomembneje pa je, da se nam bo ta zabavna izkušnja gotovo hitro obrestovala, saj bomo dobili vpogled v to, za kaj zapravimo svoj denar. Tiste nepomembne stvari bomo tako zlahka črtali z nakupovalnega seznama.

Pri spremljanju financ bodite pozorni na zneske, ki najbolj izstopajo (oziroma so najvišji). Premislite, ali so bili ti izdelki oziroma storitve resnično vredne nakupa. Nekaterim večjim izdatkom, kot sta registracija in zavarovanje avtomobila, se žal ne moremo izogniti, se pa zato lahko nakupu in zamenjavi televizorja, ki še ni potreben zamenjave. Veste, koliko zapravite za stanovanje (najemnino in stroške), koliko denarja pustite na večernih zabavah in potovanjih? Veste, koliko mesečno zapravite za hrano? Že po enem mesecu spremljanja svoje porabe boste imeli jasnejšo sliko o tem, za kaj zapravite svoj denar in na katerih področjih lahko svoje vedenje spremenite.

Vešči moderne tehnologije bodo raje posegli po aplikacijah, ki ponujajo vodenje financ. Ena takšnih je tudi slovenska aplikacija Toshl, ki poleg dobrega vpogleda v osebne finance prinaša tudi prijazno in zabavno izkušnjo. Kako kakovostna je omenjena aplikacija, kaže tudi nagrada The Europas, ki v svetu evropskega tehnološkega podjetništva velja za najprestižnejše priznanje. To je ekipa Toshl prejela na začetku leta 2013. Poleg spremljanja osebnih financ omogoča tudi nadzor nad porabo, saj lahko določimo tudi mesečni osebni proračun. Odprite denarnico, pobrskajte za računi in vtipkajte svoje izdatke. In seveda, ko pride nov mesec, ne pozabite vnesti višine plače.

Finance lahko spremljate tudi z zapisovanjem prihodkov in odhodkov v poseben zvezek, in sicer tako, da list razdelite na odhodke in prihodke, poleg zneska pa pripišete tudi, kje oziroma za kaj ste denar porabili. Ob koncu meseca seštejte prilive in odlive, lahko se tudi poigrate in izračunate, kolikšen odstotek predstavljajo. Izračunate lahko tudi, koliko ste porabili za hrano, oblačila, šolske potrebščine, šport, izdatke lahko skratka razporedite glede na kategorije.

Zakaj bi spremljali svoje finance? Predvsem zato, da se izognemo morebitnim šokom ob obisku bankomata, obenem pa bomo lahko preprosteje privarčevali za naslednji dopust.

Ne spreglejte