Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
12.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 6. 2014, 12.33

8 let, 3 mesece

Vsak četrti nakup na dopustu s kartico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Večina Slovencev bo tudi letošnje poletne dni preživela na Hrvaškem. Tako je pokazala raziskava MasterIndex, ki je letos bila izvedena že šesto leto zapored. Kakšne so posebnosti dopustov?

Slovenci na dopust v sosednjo Hrvaško Več kot dve tretjini Slovencev se bo letos odpravilo na dopust, polovica na Hrvaško. Večina jih bo s seboj na dopust vzela plačilne kartice, tudi tujo valuto, ki jo bodo kupili še pred odhodom v tujino. Kartice najpogosteje uporabljajo na bencinskih črpalkah, za nakup hrane in pijače. V tujini bodo s karticami poravnali vsak peti nakup, na Hrvaškem pa vsak četrti. Sodelujoči v raziskavi MasterIndex kot glavne prednosti uporabe kartic na dopustu navajajo predvsem široko sprejetost in dobro zaščito pred zlorabo.

"Z uporabo kartic na dopustu nam ni treba skrbeti, ali imamo s seboj dovolj gotovine, čas pa si prihranimo tudi pri iskanju najbližjega bankomata," pravi Ana Bat, vodja marketinga in komunikacij za družbo MasterCard za Slovenijo in Hrvaško. Dodaja, da so kartice varne, z njihovo uporabo zmanjšamo možnost izgube ali kraje gotovine.

Doma kar polovico nakupov s kartico Večina Slovencev jih uporablja večkrat tedensko, z njimi pa opravi polovico vseh svojih nakupov. Več kot četrtina Slovencev meni, da je plačevanje s karticami hitrejše kot plačevanje z gotovino, s kartico pa poravnajo tudi manjše nakupe, do pet evrov. Večina sodelujočih v raziskavi MasterIndex kartice uporablja že pet let in več in je dobro seznanjena s stroški nadomestila ter s tem, kaj storiti v primeru izgube ali kraje kartice.

Zaupanje v varnost spletnega nakupovanja narašča Zaupanje v varnost spletnega nakupovanja narašča, kar se odraža tudi v vse večjem številu Slovencev, ki uporabljajo ta način nakupovanja. Skoraj polovica vprašanih je nakup prek spleta opravila v zadnjem mesecu, četrtina pa v zadnjih treh mesecih. Spreminjajo se tudi naše nakupovalne navade - Slovenci na spletu ne kupujemo več le elektronske opreme, ampak oblačila in obutev, vse več nakupov pa opravimo tudi v tujih spletnih trgovinah.

Porast pametnih telefonov način uporabe mobilnih naprav Spreminja se tudi uporaba mobilnih naprav - poleg opravljanja klicev ljudi svoje mobilne naprave uporabljajo tudi za brskanje po spletu in komunikacijo na družbenih omrežjih ter opravljanje nakupov. Čeprav se odstotek tistih, ki so telefon že uporabili za plačevanje, veča, pa večina Slovencev še vedno meni, da bodo v naslednjih petih letih kartice postale najbolj priljubljen način plačevanja.

Zanesljivost in varnost na prvem mestu V juniju je družba MasterCard izvedela tudi raziskavo o počitniških trendih v Evropi, ki je pokazala, da bo večina Evropejcev za razliko od Slovencev dopust preživela v domači državi. Pri iskanju počitniške destinacije in izboru plačilnega sredstva iščejo predvsem zanesljivost in varnost. Večina se ob načrtovanju počitnic zanese na priporočila prijateljev in sorodnikov, pri izboru plačilnih kartic pa široka sprejetost in dobra zaščita pred zlorabo.

Kako ravnati s plačilnimi karticami? "Kartice nam omogočajo varno plačevanje, kljub temu pa lahko za varnost njihove uporabe veliko storimo tudi sami," je dejala Ana Bat. "S plačilnimi karticami ravnajmo previdno, ne puščajmo jih na plaži ali drugih mestih, kjer bi nam jih lahko odtujili. Fotokopijo kartice in telefonsko številko banke, ki nam je kartico izdala, pa imejmo na varnem mestu, tako da lahko kartico ob kraji ali izgubi hitro prekličemo," je dodala.

Ne spreglejte