Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 3. 2014,
8.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 3. 2014, 8.07

6 let, 7 mesecev

Kako v množici dietnih izdelkov izbrati pravega?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izberite dietno prehrano, ki je registrirana kot dietetično živilo za posebne zdravstvene namene, podprta s kliničnimi študijami in razvita pod okriljem zdravnika!

Diete, ki temeljijo na znižanem kalorijskem vnosu, lahko ločimo na nizkoenergijske diete (800–1200 kcal/dan) in zelo nizkoenergijske diete (

Kaj je zelo nizkoenergijska dieta? Dandanes zelo nizkoenergijska dieta pomeni relativno kratkoročno dieto s hitro izgubo telesne teže (1,4–2,5 kg/teden), pri čemer vso hrano uživamo v obliki polnovrednih nadomestkov obroka. Ti morajo biti seveda temu primerno prilagojeni, saj nam v obdobju hujšanja predstavljajo edini vir prehrane. Takšen izdelek mora vsebovati vsa hranila, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje med hujšanjem – najmanj 50 gramov beljakovin, približno 50 gramov ogljikovih hidratov in približno 10 gramov vlaknin dnevno, pa tudi esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale, opozarja Ana Kroflič, mag. farm.

Z upoštevanjem tega so Nupo dietni napitki in Nupo dietne juhice prvi prehranski nadomestek na slovenskem trgu, ki je primeren za uživanje v zelo nizkoenergijski dieti (

Katera hranila potrebuje naše telo?

- Za organizem je zadosten vnos beljakovin izjemnega pomena, saj ga s tem obvarujemo pred preveliko izgubo brezmaščobne telesne mase (zaščito lahko nekoliko okrepimo še z ustrezno telesno vadbo). S šestimi obroki Nupo prehrane v prahu popolnoma zadostimo dnevnim potrebam organizma po beljakovinah, saj jih na ta način zaužijemo prek 60 gramov, s katerimi posameznik ohranja mišično maso.

- Podobno naše telo obvezno potrebuje ogljikove hidrate, saj je glukoza edini vir energije za možgansko tkivo.

- Ker je zaprtje eden najpogostejših stranskih učinkov zelo nizkoenergijske diete, je vsebnost vlaknin v teh pripravkih ključnega pomena. Z Nupo prehrano tako zaužijemo minimalno 12 gramov vlaknin dnevno.

- V obdobju hujšanja lahko organizem pridobi glavnino maščobnih kislin iz maščobnih zalog, zato njihov potreben dnevni vnos ni velik. Z Nupo prehrano zadostimo dnevnim potrebam po nenasičenih maščobnih kislinah omega-3, ki so ključnega pomena za naše počutje – odpornost in razpoloženje –, jih pa z običajno hrano pogosto zaužijemo premalo. Ker maščobe stimulirajo krčenje žolčnika in s tem preprečujejo pojav žolčnih kamnov, jih je kljub temu priporočljivo zaužiti približno 10 gramov dnevno. S šestimi obroki Nupo jih zato zaužijemo vsaj 12 gramov, s tem pa med dieto preprečujemo pojav težav, povezanih z žolčem.

- Posebno pozornost si zaslužijo tudi vitamini in minerali, saj je treba med dieto z nadomestno hrano popolnoma zadostiti njihovim potrebam. Naj z mislimi na Nupo prehrano omenimo le nekatere med njimi, ki nam jih tudi sicer brez posebnega truda pogosto primanjkuje: selen in cink za uravnavanje metabolizma ter podporo imunskemu sistemu, mangan, jod, vitamin D, vitamin B12, folna kislina ... Nupo prehrana pa se lahko pohvali tudi z vsebnostjo kalcija iz pravega mleka.

Pozitivni učinki zelo nizkoenergijske diete z Nupo dietno prehrano

Nupo dietni napitki in Nupo dietne juhice zagotavljajo preprosto, dolgotrajno in učinkovito izgubo čezmerne telesne teže posameznika. Nupo dietna prehrana je registrirana na ministrstvu za zdravje, zato ima kot takšna skrbno načrtovano in preverjeno sestavo, hranilno vrednost, potrebne minerale in vitamine ter preostala dokazila in je rezultat trdega dela uradne medicine s potrjenimi zdravstvenimi trditvami na Evropski agenciji za varnost hrane. Razvil jo je vodilni danski obesitolog dr. Flemming Quaade za paciente, ki so se pripravljali na bariatrično operacijo, torej paciente z ITM nad 45 kg/m2. Namenjena je procesu izgube telesne teže in ne prehranjevanju skozi vse življenje.

"Z zelo nizkoenergijsko dieto lahko hitro in močno izboljšamo bolezenska stanja, povezana s čezmerno telesno težo, kot so diabetes tipa 2, povišan krvni tlak in povišan holesterol. Zato mora biti osebni zdravnik vedno obveščen o takšnem hujšanju, da lahko ustrezno hitro prilagaja odmerke zdravil," poudarja Ana Kroflič, mag. farm.

Odmerki inzulina ali antidiabetičnih zdravil pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 se lahko med zelo nizkoenergijsko dieto drastično zmanjšajo ali celo ukinejo. Krvni tlak med dieto močno pade in mnogi bolniki s hipertenzijo celo dosežejo njegovo normalno raven. Številne študije tudi poročajo o znižanju ravni trigliceridov in holesterola v krvi, vendar pa se stanje po prehodu na običajno hrano ponavadi ponovno nekoliko poslabša.

Cilj Nupo diete je, da vas navadi na pravilen življenjski ritem z več manjšimi obroki dnevno in ustrezno telesno aktivnostjo. S tem v mislih se vam pozneje ne bo treba bati, da bi nazaj pridobili težko izgubljene kilograme.

Za vsa vaša vprašanja, kako učinkovito in dolgoročno izgubiti odvečne kilograme in spremeniti svoje prehranjevalne navade, se obrnite na Nupo eSvetovalec, pišite na info@nupo.si ali pokličite osebno svetovalko na 080 87 99.

Vsebino omogoča Nupo (avtorica prispevka: Ana Kroflič, mag. farm.)

Ne spreglejte