Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
11.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 8. 5. 2014, 11.06

6 let, 7 mesecev

Kratkotrajne zelo nizkoenergijske diete so izjemno učinkovite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobra dieta je le ena in to je tista, ki je zdrava in ki spreminja prehranjevalne navade. Če nismo prepričani ali ne vemo, kako se lotiti hujšanja, je najbolje poiskati nasvet zdravnika.

Obisk pri splošnem zdravniku zaradi težav s čezmerno težo je priporočljiv, kadar imamo indeks telesne mase večji od 30 in morebitne pridružene bolezni. Splošni zdravnik nam bo znal svetovati, kako se lotiti priprav na hujšanje in kako spremeniti prehranjevalne navade, da bo pridobljena telesna teža ostala stalna.

Debelost in čezmerna telesna teža sta veliki zdravstveni težavi. Ljudi s to težavo je v Sloveniji skoraj 60 odstotkov. Na žalost se jih večina premalo zaveda zdravstvenih tveganj, ki jih prinašata čezmerna telesna teža in debelost. Pacienti s čezmerno težo imajo nekajkrat več srčno-žilnih obolenj, presnovnih motenj in degenerativnih sprememb. Bolnikov, ki si želijo shujšati in pridejo po pomoč v splošno ambulanto, pa je pravzaprav malo. "Mislim, da vedo, da pri zdravniku ne bo šlo brez korenite spremembe življenjskega sloga, predvsem sprememb pri navadah gibanja in prehranjevanja. Tega običajno bolniki ne slišijo radi. Raje slišijo reklame, ki jim obljubljajo hiter uspeh brez truda. Želel bi, da se pacienti več obračajo po nasvete k zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem. Tudi v moji ambulanti v Žalcu nudim obravnavo debelosti," nam je zaupal specialist splošne medicine dr. Andrej Kravos in dodal, da moramo biti pazljivi pri izbiri prave diete, kajti nezdrava dieta nas lahko stane zdravja.

"Če nič ne naredimo, smo zaradi debelosti ogroženi za številne nevarne bolezni. Po drugi strani pa tudi nepravilno hujšanje prinaša negativne posledice za zdravje. Najbolj idealno je zdravo hujšanje. To še posebej velja za kronične bolnike. Pri takih pacientih pa pred hujšanjem vsekakor svetujem obisk pri zdravniku," je poudaril dr. Kravos.

Glavni greh: preveč nezdravih maščob

Vzroki, zakaj pridobivamo težo, pa so zelo različni – od nepravilno razporejenih obrokov čez dan, do čezmernega uživanja sladkarij ali premastne hrane. Lahko je težava tudi v tem, da zaradi pomanjkanja časa polovico dneva stradamo, nato pa se zvečer prenajemo.

Kot pravi dr. Andrej Kravos, zaužijemo preveč energijsko goste hrane, ki velikokrat ne vsebuje dovolj vitaminov in antioksidantov. Poleg tega pa je naš glavni greh v tem, da v današnjem hitrem tempu življenja ne poskrbimo za dovolj gibanja.

"Ključna napaka je to, da še vedno dobimo od 40 do 50 odstotkov energije iz maščob, kar je odločno preveč. Teh je veliko v hitri prehrani," je povedal dr. Andrej Kravos in dodal, da je velika napaka tudi to, da ne zajtrkujemo in da si privoščimo pozne ali obilne večerje.

"Tudi obrokov navadno ne zaužijemo od štiri do pet, kot je priporočeno. Pri pripravi hrane je še vedno preveč cvrtja, pečenja na maščobi in preveč omak, kjer se skriva veliko kalorij," pravi dr. Kravos. Ključ je torej v spremembi prehranjevanja, rednem gibanju in izogibanju stresnim položajem. Premalo mislimo tudi na pijače, ki vsebujejo energijo: sadne sokove, gazirane pijače, alkoholne pijače in mleko. Naš sogovornik, ki v svoji ambulanti analizira tudi jedilnike, zagovarja načrt prehrane, prilagojen posamezniku. Ljudje smo različni in imamo tudi različne prehranske navade, različne okuse in tudi različna prepričanja. Zato je tudi prehranjevanje zelo kompleksna težava. Poleg tega v njegovi ambulanti usposobljena prehranska svetovalka pripravlja prehranske načrte za paciente.

Vsaj pol ure telesne vadbe

Druga zadeva, s katero je hujšanje bolj uspešno, njegov učinek pa dolgotrajnejši, je redna telesna aktivnost. "Gibanje mora vključevati tako anaerobno kot tudi aerobno vadbo, kot so hoja, tek, kolesarjenje ali plavanje. Pomembne so tudi vaje za gibljivost, koordinacijo, ravnotežje in vaje za mišično moč. Kljub temu je pri hujšanju ključnega pomena prav aerobna telesna vadba, ki naj bi trajala vsaj 30 minut skupaj brez ogrevanja in ohlajanja. Ravno takrat namreč začne naše telo črpati energijo iz maščobnih zalog, kar je tudi cilj hujšanja," pravi in dodaja, da je nujno, da oseba, ki se loti hujšanja, reši tudi svoje osebne težave.

Nizkoenergijske diete

Kot pravi dr. Kravos, so tudi kratkotrajne nizkoenergijske diete varne in učinkovite. Diete, ki temeljijo na znižanem kalorijskem vnosu, lahko ločimo na nizkoenergijske diete (800–1200 kalorij na dan) in zelo nizkoenergijske diete (manj kot 800 kalorij na dan). Zelo nizkoenergijska dieta je relativno kratkoročna dieta s hitro izgubo telesne teže (1,4–2,5 kilograma na teden), pri čemer vso hrano uživamo v obliki polnovrednih nadomestkov obroka.

Obroki morajo biti seveda pravilno osnovani, saj nam med hujšanjem predstavljajo edini vir prehrane. Kravos ob tem opozarja: "Večina izdelkov, ki jih lahko najdemo na policah pod imenom nadomestila obroka, ni primernih za zelo nizkoenergijsko dieto, saj ne vsebujejo vseh hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje v obdobju hujšanja – najmanj 50 gramov beljakovin, 50 gramov ogljikovih hidratov in deset gramov vlaknin dnevno, pa tudi esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Ključno je, da znamo pri takšnih dietah izbrati pravi proizvod, ki ga podpira zdravstvena stroka, ima dokazane učinke v kliničnih študijah ter vrsto zadovoljnih uporabnikov."

Pozitivni učinki zelo nizkoenergijske diete

Zelo nizkoenergijsko dieto odlikujejo številni pozitivni učinki na organizem, mogoči pa so tudi blažji neželeni stranski učinki. Z zelo nizkoenergijsko dieto lahko hitro in močno izboljšamo bolezenska stanja, povezana s čezmerno telesno težo, kot so diabetes tipa 2, povišan krvni tlak in povišan holesterol. Zato mora biti osebni zdravnik vedno obveščen o takšnem hujšanju, da lahko ustrezno hitro prilagaja odmerke zdravil.

Odmerki inzulina ali antidiabetičnih zdravil pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 se lahko med zelo nizkoenergijsko dieto drastično zmanjšajo ali celo ukinejo. Krvni tlak med dieto močno pade in mnogi bolniki s hipertenzijo celo dosežejo njegovo normalno raven. Številne študije tudi poročajo o znižanju ravni trigliceridov in holesterola v krvi.

Dietna prehrana Nupo je dobra pomoč pri hujšanju

Da bi dosegli zdravo telesno težo in jo tudi obdržali, moramo vzdrževati ravnovesje med vneseno in porabljeno energijo. Če želimo izgubiti težo, moramo porabiti več energije, kot je v telo vnesemo. Pri tem je treba paziti, da v telo vnesemo vse potrebne snovi.

"Dietna prehrana Nupo je dobra možnost pri hujšanju, saj je podprta s kliničnimi študijami in registrirana na ministrstvu za zdravje kot dietetično živilo za posebne zdravstvene namene za paciente z indeksom telesne mase, večjim od 30, za uporabo kot edini vir prehrane za šest obrokov dnevno v zelo nizkoenergijski dieti," dodaja dr. Kravos. "Narejena je iz naravnih živil, ne vsebuje nobenih gensko spremenjenih organizmov, je brez glutena, brez aspartama in prilagojena tako, da vsebuje optimalno količino posameznih hranilnih snovi in vitaminov. Obenem se ni treba ukvarjati z izračunavanjem kalorij v hrani, saj se za vsak izdelek dobro ve, koliko energije vsebuje, telo pa dobi vse, kar potrebuje. Hkrati pa pacient z njo spreminja prehranjevalne navade."

Vsebino omogoča Nupo

Ne spreglejte