Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2008,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2008, 13.17

8 let

Ana Desetnica bo izkoristila ljubljanski center brez prometa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poletni dnevi ponovno prinašajo enega prepoznavnejših festivalov v Ljubljani, Ano Desetnico, ki bo že enajsto leto zapored med 3. in 6. julijem zasedla ulice in trge.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja festivala Goro Osojnik, se festival vse bolj ozira po svetu, še vedno pa je osnovno vodilo dober "žur".

Ana Desetnica, ki se deloma odvija tudi v Mariboru na festivalu Lent, bo tudi v letošnji izdaji razveselila vse, ki so jim blizu nekonvencionalne gledališke oblike, umeščene v prav take prostore, na ulice in na na trge. Osojnik je poudaril, da bodo nastopajoči izkoristili novost v mestu, za promet zaprti center mesta. Veliko dogodkov bo tako na Prešernovem trgu, Stritarjevi ulici in na Tromostovju.

Pri CD umetniki na hoduljah

Med številnimi dogodki, ki bodo potekali od jutra do večera, velja omeniti vsaj tri. Uradni začetek festivala bo naznanila predstava gledališča Antagon z naslovom Time Out. Ob 22.15 bodo na ploščadi pri Cankarjevem domu nastopili umetniki na hoduljah, spremljali jih bodo živa glasba, video in posebni efekti s pirotehniko. Tema predstave je, tako Osojnik, nekoliko abstraktna, saj se posveča vprašanju odnosa do časa.

Tu je še David Dimitri, ki bo nastopil v t. i. monocirkusu, čisto pravem cirkuškem šotoru. Dimitri je po osnovni izobrazbi vrvohodec, njegov nastop pa določajo še številne druge fizične akrobacije, ki si jih bo moč ogledati v Argentinskem parku, in sicer 3., 4. in 5. julija.

Svetovna premiera predstave Kontejner Alhambra

Na Ani Desetnici so še posebej ponosni na svetovno premiero predstave Kontejner Alhambra zasedbe Cie Osmosis. Gre za koprodukcijsko predstavo Slovenije, Belgije in Španije, v kateri pomembno vlogo poleg plesalke in plesalcev igrajo tudi kontejnerji in viličarji.

In še zanimivost: na festivalu bo svoje delo prvič predstavila Šugla, domača šola uličnega gledališča, ki je edina take vrste v Evropi. Kot je dejal Osojnik, skrbijo za svežo energijo, ki naj zasede ulice; utelesili jo bodo "učenci", stari od 17 do 27 let.

Program Ane Desetnice, ki obsega nastop 30 zasedb, je dosegljiv na spletni strani www.anadesetnica.org.

Ne spreglejte