Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ana Desetnica

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 12.58

8 let

Ana Desetnica letos animirala 40.000 obiskovalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je sklenil poletno gostovanje po slovenskih mestih.

V 16 festivalskih dneh se je v devetih slovenskih mestih zvrstilo 140 različnih dogodkov, ki jih je sooblikovalo več kot 100 umetnikov iz 19 držav. Prireditev se je po oceni organizatorjev udeležilo več kot 40.000 obiskovalcev.

Ana Desetnica, ki je obiskala ulice, trge, mostove, ploščadi in dvorišča Ljubljane, Maribora, Nove Gorice, Sežane, Ruš, Šoštanja, Kamnika in Kranja, je svojo pot začela 27. junija v Izoli.

Festival letos ni potoval iz enega v drugo mesto, temveč so dogodki ponekod potekali vzporedno. In ker je za vsako mesto način povezovanja gledališča, urbanega prostora in predvsem ljudi poseben, je bila tudi Ana Desetnica v vsakem mestu drugačna. V Sežani je denimo potekala tudi pod drugačnim naslovom - KULTulice.

Letošnji program Ane Desetnice je bil raznovrsten in je uvedel nekaj novih žanrov. Tako sta ljubljansko in mariborsko občinstvo zabavala klovna Murmuyo in Metrayeta, letošnja izdaja je ponudila tudi dve večji predstavi - ognjeni spektakel belgijske Kompanie Ofwell v Mariboru in Ljubljani ter spektakularni vertikalni ples s projekcijo italijanskega dvojca eVenti Verticali, ki ga je bilo mogoče videti v Novi Gorici, Mariboru in Ljubljani.

Ena od novosti letošnje izdaje je bila selitev festivala iz ljubljanskega mestnega središča v Moste. V Ljubljani je v sklopu festivala potekal tudi mednarodni simpozij na temo Ulično gledališče kot urbana zvrst prihodnosti ter okrogla miza z naslovom Vloga uličnega gledališča v množičnih protestih.

Od občinstva se je festival za leto dni poslovil v petek, 12. julija, v Kamniku z uličnim spektaklom Mati Korajža, ki je lani nastal v sklopu Evropske prestolnice kulture 2012 v Mariboru.

"Magična pokrivala iz 'pak papirja' so preplavila velik del Slovenije. Skupaj z letošnjo Ano Desetnico. Osebno sem pravzaprav presenečen, kako množično se je občinstvo odzvalo na letošnji festival...," je ob sklepu festivala zapisal njegov vodja Goro Osojnik.

Ne spreglejte