Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2010,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 26. 5. 2010, 8.23

8 let

Antonio Banderas kot rejen maček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španski igralec Antonio Banderas ima v filmu Shrek za vedno vlogo Obutega mačka, ki se je tokrat močno polenil in poredil.

Kar težko je verjeti, da je minilo že deset let, odkar so Cameron Diaz, Mike Myers in Eddie Murphy prvič stopili v kožo Fione, Shreka in Osla. V naslednjem filmu se jim je kot Obuti maček pridružil še Antonio Banderas in družno so razveseljevali občinstvo po vsem svetu. V filmu Shrek za vedno je zeleni stvor v grdobčevskem svetu najmanjši in najmanj grdobčevski od vseh.

Ali bi lahko rekli, da ste v vlogo Obutega mačka vložili precej svoje teže?

(Smeh) Samo jaz in Robert De Niro sva se v zgodovini filma za eno vlogo tako zredila.

Ali ste bili razočarani, ker se je Obuti maček tako zanemaril? Resnično je debel in ... nosi rožnato pentljo.

Nisem bil razočaran zaradi telesne teže mojega junaka, sem pa bil zaradi rožnate pentlje (smeh).

Kaj vam je pri Mačku najbolj všeč?

Dejstvo, da je nagajiv , pobalinski. Všeč mi je razlika v velikosti med njim in Shrekom. Maček je tako majhen. Ko smo se prvič pogovarjali, kakšen značaj naj ima Maček, smo se spraševali tudi o njegovem glasu. Naj bo tih, da se bo ujemal z njegovim majhnim telesom? Odločili smo se, da nikakor. Želeli smo iti v nasprotno smer. Zato je dobil zelo odločen glas. In tak glas v takem telesu je zares smešen. Kot se nikoli ne bi pogledal v ogledalo. To naredi dobro komedijo. V treh filmih o Shreku je Maček naredil nekaj osupljivih stvari. Je osvajalec. Ima mnoga razmerja z mnogo mačkami. Vsem govori, da jih ima rad.

Kaj vam Maček pomeni v luči vaše kariere?

Veliko. Ko sem prišel v ZDA, nisem dobro govoril angleško. Ko pa so me poklicali za Shreka, so mi rekli, da si želijo samo mojega glasu, kar me je osupnilo. Nisem poznal animacijskega procesa, ki je bil zelo naporen. Za dober rezultat se moraš vživeti v junaka. Velik oboževalec Shreka sem bil že, preden so mi ponudili vlogo. Shrek je smetana animiranih filmov. Meni predstavlja čudovito plat Hollywooda in stremenje k popolnosti. Film je ustvarila ogromna ekipa animatorjev, kreativcev, scenaristov, producentov in vsi zahtevajo odličnost. Čudovito je biti del tega. Prepričan sem, da bo Shrek veljal za odličnega tudi čez dvajset let. Vsi štirje filmi so popeljali animacijo na višjo raven in se spogledovali s popularno kulturo.

Ali ni ironično, da se Shrek posmehuje popularni kulturi, po drugi strani pa je postal del popularne kulture?

Da, prav zares. Mi sami smo postali del popularne kulture. Na newyorški paradi ob zahvalnem dnevu sem na velikem balonu zagledal Shreka, za njim je prijadral še Miki Mišek. Tako to gre.

Mačka igrate že tako dolgo, kaj je vaš najlepši spomin in največji izziv?

Največji izziv je bilo razumeti animacijski proces. V času prvih govornih vaj za Shreka sem na Broadwayu igral v muzikalu Nine. Porabil sem 45 minut, da sem nehal proizvajati čudne glasove. Ko sem tisto noč prišel na oder, nisem mogel peti. Nisem imel glasu. Ko postanem Maček, me to zabava. Okolje je zabavno. Ko vidim, da se ljudje na drugi strani šipe smejijo, vem, da delamo nekaj dobrega.

Kaj vas je v animacijskem procesu najbolj presenetilo?

Vse je zelo zanimivo, česar sploh nisem pričakoval. Mislil sem, da najprej vse narišejo, potem pa čez "nalepijo" tvoj glas. Vendar ni tako.

Ali sinhronizirate Mačka v mnogih jezikih za različna tržišča?

Da. Sem edini igralec, ki govori tudi v španščini. Posnel sem različico za španski trg, za južnoameriškega in za Italijo. Največji izziv je bila italijanščina. Govorico moraš natančno sinhronizirati s premikanjem ustnic. Španski maček pa seslja.

Upam, da vam plačajo dodatno delo.

Ne (smeh). Po koncu intervjuja bom poklical producenta Jeffreyja Katzenberga.

Ali snemate dodaten film o Obutem mačku?

Da, že pripravljamo. Imeli smo že tri vaje. Je malce različen od Shreka. Ne vrti se toliko okrog popularne kulture, vendar se pa vrnemo v čas špageti vesternov, Sergia Leoneja in čas razdeljenih zaslonov. Je bolj epski od Shreka, ki temelji na pravljicah.

Ima Salma Hayek v filmu o Obutem mačku kakšen glas?

Da, igra Kitty.

Kako je spet delati s Salmo?

Tako kot pri Shreku – ne delaš z drugimi igralci. Vedno snemajo vsakega posebej. Tokrat sem predlagal, če lahko delam s Salmo, ki se mi zdi zelo primerna za komedije. Všeč mi je bilo snemanje Desperada z njo. Želim si, da se v filmu ne bi izgubila prepirljiva plat Obutega mačka, ki ima s Kitty ljubezensko-sovražni odnos. Tako se sovražita, da na koncu vedno pristaneta skupaj. To je dober vir za komedijo. Kreativcem sem predlagal, da naj bo pri snemanju teh prizorov Salma zraven, ko improviziram. Improvizacija tako bolje steče.

Ali se bo v tem filmu Maček kaj spremenil?

Ne. Nočem, da izgubi svojo nagajivost in živčnost. Tak mora ostati, ker je takšen všeč mnogim ljudem.

Zaupajte nam vaš najljubši spomin iz obdobja snemanja Shreka.

Otvoritev v Cannesu. Na festivalu je polno intelektualnih filmov iz Češke, Koreje, Rusije, vsega sveta, vsi se obračajo v dušo, potem pa pride nek Shrek. Vsa dvorana v Cannesu je pokala po šivih od smeha. Aplavz je trajal 12 minut.

V New Yorku ste ravno odprli fotografsko razstavo. Kako pomembno je to za vas?

Zelo. Fantastično je bilo. Na srečo so jo vsi dobro sprejeli. Fotografiram že dolga leta, vendar fotografij še nisem razstavil. Potem so v podjetju PUIG, s katerim že 14 let sodelujem s svojimi parfumi, videli nekaj mojih fotografij in mi ponudili plačilo, če se odpravim fotografirat v studio. Nikoli nisem mislil, da bom to počel. Mojih idej niso cenzurirali. Na razstavi je 23 fotografij. Vse so zelo značilne za špansko popularno kulturo in zgodovino. Denar od prodaje bo šel v dobrodelne namene.

Ali fotografirate tudi Melanie?

Da, vendar teh še nisem pokazal (smeh).

Kmalu boste spet začeli delati s Pedrom Almodovarjem (The Skin I Live In). Preteklo je že 21 let od vajinega zadnjega sodelovanja (Tie Me Up! Tie Me Down!).

Da, zame je to velika stvar. To je kar dolga doba.

Ali ste se pobotali z njim, mu že oprostite, ker vas je popeljal skozi pekel?

Vseeno mi je, ker je pekel zelo ustvarjalen kraj. Rad se gibljem po bolečih, nevarnih poteh, kjer se nahaja ustvarjalnost. Odprt sem za vse njegove predloge. V 21 letih se nama je obema zgodilo ogromno stvari, pa vendar bom delal z enim najboljših režiserjev tega časa. Je tudi moj prijatelj, ampak bo prijateljstvo ostalo pred vrati. Zaradi zgodbe bo veliko zahteval od nas. O filmu ne bom ničesar povedal. Pedro mi je naročil, naj ne govorim o filmu, naj povem, da nas tiranizira, da smo njegovi sužnji. Film bo zmotil ljudi, snemanja se bom lotil z odprtim srcem in umom.

Avgusta boste stari 50 let. Kako boste praznovali?

Snemal bom. Začnemo 9. avgusta, ko ima žena rojstni dan. Na moj rojstni dan, ki je 10. avgusta, pa bo drugi dan snemanja.

Ali vas število 50 kaj moti?

Vseeno mi je. Glede mojih let se veliko šalim. Res mi je vseeno.

Ali boste vsaj priredili zabavo?

Ne maram zabav. Morda bomo na snemanju imeli kakšno torto. Pedro jo bo gotovo prinesel. Zvečer bomo spili kakšen kozarček šampanjca.

Ali bo Španija zmagala na svetovnem prvenstvu?

Da, zmagali bomo (smeh).

Ne spreglejte