Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2013,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 19. 5. 2013, 12.19

8 let

Časovne skice - čarobni album Severe Gjurin in Boruta Činča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred nedavnim je izšel album Časovne skice Severe Gjurin in Boruta Činča. Nastal je popolnoma spontano iz improvizacije in igre z zvokom, ki so se skozi proces pretopili v prave skladbe.

Gjurinova in Činč sta se spoznala že leta nazaj, ko sta sodelovala s skupino Niet. V studio sta se skupaj podala, da bi posnela Severin album Hendrixovih priredb, a ju je ustvarjanje odpeljalo v drugo smer, ki sta se ji popolnoma prepustila. Rezultat je album Časovne skice.

Na albumu je sedem skladb, ki so bile posnete med decembrom 2009 in junijem 2010. "V studio sva šla z nekim namenom potem pa se je zelo hitro zgodil zvok in tako je iz improvizacije ter demo posnetkov nastala izdelana podoba skladb. Med prostim igranjem sva hitro vzgojila močan odnos do najinega novo nastalega zvoka," je povedala Gjurinova.

Sama Časovne skice opisuje kot "ambienten, inštrumentalno-vokalen in meditativen" album, voditelj oddaje Glasbe svetov na Valu 202 Tomaž Purkart pa ga je označil za "slovenski New Age album". Gjurinova in Činč sta ploščo gradila, ne da bi se obremenjevala, da to pač ne bo glasba za lestvice in radijske postaje. Našla sta popolno sinergijo, ki jo bodo ob poslušanju začutili tudi poslušalci, je ob izidu albuma zapisal Purkart.

Severa se v skladbah poigrava z vokalom in kitaro, klaviaturist Činč pa dodaja zvok svojega zaščitnega znaka - Hammond orgel. Gjurinova svoj glas v skladbah uporablja kot glasbilo. Pravi, da je med petjem sicer razmišljala o pomenih, vendar skladbe nimajo konkretnega besedila. Slišimo lahko le zloge, tone in izmišljene besede, sama jim reče "polbesede", ki se vpletajo v zvok ostalih inštrumentov. Prav to dodaja albumu čarobnost in hkrati dopušča poslušalcu, da sam ustvarja zgodbe, ki mu niso ponujene z besedilom. "Kot matrica, ki spodbuja domišljijo," je za STA še povedala pevka.

Ne spreglejte