Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2009,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 8. 2009, 11.58

8 let

Center kulture Kino Šiška obrnil nov list

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dve razstavi in večerni koncert skupine Pankrti so zaznamovali odprtje Centra urbane kulture Kino Šiška. Po osmih letih mirovanja bodo zidovi Kina Šiška utripali v duhu kulturnih vsebin.

Na leto bo center urbane kulture gostil okoli 200 dogodkov - glasbenih, plesnih, gledaliških, filmskih in eksperimentalnih. Na ogled tudi razstava o prenovi prostora Še pred večernim rajanjem ob punku so v Kinu Šiška odprli dve fotografski razstavi. Pod prvo Zgodovina prihodnosti se podpisuje Barbare Jakše Jeršič, ki se je osredotočila na rekonstrukcijo Kina Šiška v center urbane kulture. Gre za "dnevnik in zgodbo prostora, ki bo ovila obiskovalke in obiskovalce v objem urbane bodočnosti in je nastajala od srede lanskega do srede letošnjega avgusta", piše na spletni strani centra.

Razstava re:start v čast 30-letnici Pankrtov Udarni večerni koncert je pospremila fotografska razstava re:start, nastala ob 30-letnici delovanja slovitih ljubljanskih razgrajačev s Perom Lovšinom na čelu. Postavitev je, kot so zapisali v centru, "nekakšen hommage generaciji, ki je vzniknila sredi 70-ih let prejšnjega stoletja ob novi glasbeni sceni in predstavlja gonilno silo obnove Centra urbane kulture Kino Šiška". "Ostri kitarski rifi, zahripana grla, prijateljski tleski, vzhičeni vzkliki in gromozanska skandiranja" - to in še več je zvečer sevalo tudi z odra in avditorija novega koncertnega centra.

Preskakovanje medgeneracijskega prepada Pankrti so s turnejo ob 30-letnici delovanja pokazali, kako zgodovina lahko žari tudi v sedanjosti. "Kino Šiška bo pokazal, kako sedanjost lahko seva tako zgodovino kot prihodnost. Kakor so Pankrti uspeli na turneji privabiti in združiti različne generacije, tako bo Kino Šiška vztrajno skrbel za preskakovanje medgeneracijskega prepada," je pred otvoritvijo zapisal pomočnik direktorja Kina Šiška za glasbeni program Matjaž Manček.

Redni program od 18. septembra Z rednim programom bodo v Kinu Šiška startali 18. septembra. Za veliki začetek otvoritvenega tedna bodo poskrbeli z uvodnim koncertom skupne turneje avantgardnih industrialcev Laibach in metropolitanskih intermedijcev Juno Reactor. Prvi teden bo neke vrste krajša napoved, kako pisane palete vsebin se lahko v Kinu Šiška obiskovalci nadejajo v prihodnje. Poleg glasbenega in gledališkega programa, razstav in performansov sta na sporedu še modna revija studia Oktober in predstavitev videa skaterjev iz ekipe Obsešen - v slogu "za vsakega se nekaj najde".

6,5 milijona evrov za obnovo Center urbane kulture Kino Šiška obiskovalcem prinaša veliko in malo dvorano, razstavni prostor in kar dva kavarniška prostora. Velika ovalna dvorana, poimenovana Katedrala, v kateri je nekdaj brnel kino projektor, danes premore 800 stojišč oziroma 450 sedišč. V obnovo centra so do sedaj vložili okoli 6,5 milijona evrov.

Ne spreglejte