Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2011,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 29. 11. 2011, 15.00

8 let

Danes priporočamo: 2. december

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo ob 18. uri premierno uprizorilo predstavo za otroke Pikica in Tonček Ericha Kästnerja v režiji Jake Andreja Vojevca.

Po oceni upravnice SLG Tine Kosi je predstava zelo dinamična, duhovita, barvita in naj bi postala tudi hit celjskega gledališča. Zgodba Pikice in Tončka je za ta čas še posebej aktualna. Govori namreč o tem, da so starši vse bolj zaposleni na eni strani z delom, na drugi pa sami s seboj in zato nimajo časa, da bi se zares ukvarjali s svojimi otroci.

Kosijeva je dejala, da je predstava Pikica in Tonček njihova tretja premiera v tej sezoni, ki je namenjena najmlajšim. Po njenem mnenju je Kästner eden od ključnih avtorjev mladinske literature prejšnjega stoletja, v SLG pa so že uprizorili njegovo predstavo za otroke Dvojčici.

Realistična zgodba z elementi muzikala, burleske in plesa Vojevec ocenjuje, da je zgodba Pikica in Tonček, ki je nastala leta 1931, realistična zgodba, vendar jo je kot režiser napolnil z elementi muzikala, burleske in plesa. Po njegovih besedah je predstava barvita in vizualna, za gledalce je zanimiva, saj govori o srečanju dveh svetov, in sicer sveta bogatih, iz katerega prihaja Pikica, in sveta revnih, v katerem živi Tonček.

Dramaturginja predstave Tatjana Doma je pojasnila, je Kästner izredno uspešen avtor mladinskih romanov. Osebno je bil velik ljubitelj branja in je pri prebiranju pravljic in zgodb za otroke ugotovil, da si otroci želijo drugačnih pravljic oz. pravljic, ki se dogajajo v realnem času in prostoru, predvsem pa pravljic, kjer so otroci junaki in vzamejo dogajanje v svoje roke.

Doma je pojasnila, da zgodba Pikica in Tonček govori o dveh mladih, ki se vsak na svoj način spopadata z življenjem, s svojimi težavami, govori pa tudi o tem, kar se danes dogaja številnim otrokom, da so straši obsedeni sami s seboj in se zato z otroci ne ukvarjajo.

V predstavi igrajo: Nina Rakovec, Blaž Setnikar, Rastko Krošl, Manca Ogorevc, Minca Lorenci, Igor Žužek, Anica Kumer, David Čeh, Igor Sancin, Zvone Agrež, Mario Šelih in Bojan Umek.

Ne spreglejte