Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2013,
6.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2013, 6.42

8 let

Dobitnik modre ptice je Vinko Möderndorfer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Möderndofer je nagrado prejel za mladinski roman Skoraj kot v filmu, nominirani pa so bili še Tadej Golob, Miha Mazzini, Cvetka Sokolov ter Taša Irena Velikonja.

V knjigarni Konzorcij so opoldne razglasili dobitnika nagrade modra ptica, ki jo Skupina Mladinska knjiga tokrat podeljuje za najboljši mladinski roman. Nagrado je letos prejel Vinko Möderndorfer.

Möderndorferjev roman Skoraj kot v filmu priča o hudi nesreči, ki otroka doleti ob razpadu družine. Slednjega izkusi tudi glavni junak zgodbe. A, kot je zapisala žirija, razpad družine v romanu poleg čustvenega opustošenja k sreči prinese tudi nekaj dobrega.

V romanu Tadeja Goloba Kam je izginila Brina? se ob napeti detektivski zgodbi bralcu razkriva vsakdanja dinamika ljubeče družine, v kateri ne manjka drobnih prepirov in tipičnih zagat, s katerimi se srečujejo starši in otroci sodobnega časa.

Mazzinijev fantazijski roman za mlajše mladostnike Reševanje plavolask je grajske labirinte zamenjal s podzemnimi garažami in okorele duhove z nevarnim bogataškim napuhom ter jih skupaj z barbikastimi plavolaskami brez predsodkov postrojil v anonimno čredo, je zapisala žirija za nagrado.

Cvetka Sokolov v romanu Kar ne ubije brez predsodkov in obenem stvarno predstavi problematiko spolne zlorabe in opisuje neznosno dilemo 16-letnika, ki se stopnjuje vse do končnega razkritja.

V romanu Taša Irena Velikonja skozi pripovedi treh fantov počasi lušči resnico o ledeni kraljici Taši, ki v otroštvu ni bila deležna ljubezni in zna zdaj iz dneva v dan preživeti le z zlobo in zmedenim občutkom erotične premoči.

O nominirancih je odločala žirija v sestavi predsednica Alenka Veler ter člani Andrej Ilc, Pavle Učakar, Zdravko Duša in Bojan Švigelj. Na natečaj je prispelo 25 romanov 18 avtoric in sedmih avtorjev. Nagrajeno delo bo izšlo konec marca.

Prvo modro ptico je lani za roman za odrasle Igranje prejela Stanka Hrastelj. Modra ptica je z zneskom 12.000 evrov bruto najvišja denarna nagrada v Sloveniji za posamezno književno delo.

Ne spreglejte