Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2011,
11.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 8. 10. 2011, 11.13

8 let, 1 mesec

Fužine s svojim filmskim festivalom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Davi se je v sejni dvorani knjižnice v ljubljanskem naselju Fužine odvil drugi Fužinski filmski festival, inovativna vizija festivala ter zanimanje javnosti pa sta lepa napoved za prihodnje izvedbe.

Namen festivala je bil ponuditi brezplačni kulturni program publiki, ki si sicer obiska pogosto dragih in elitnih umetniških in družabnih dogodkov ne more privoščiti. S poimenovanjem festivala, izbrano tematiko filmov in nenazadnje lokacijo – projekcije so se odvile v dvorani Doma občanov sredi stanovanjske soseske, so tako Fužine dobile čisto svoj filmski dogodek. Organizator, Diego Menendes, filmski entuziast in zavedni Fužinčan, je festival namenil vsem, predvsem pa tistim, ki so pahnjeni na socialni rob preživetja in se ne glede na težke življenjske izkušnje na samosvoj način borijo za prihodnost.

Projekcije kratkih filmov mladih ustvarjalcev

Tekom štiriurnega programa so se pred polno dvorano obiskovalcev zvrstile projekcije neodvisnih kratkih filmov mladih, še neuveljavljenih režiserjev. Žanrsko in tehnično precej raznoliki filmi so se vsak po svoje lotevali vprašanj ujetosti in življenjske determiniranosti znotraj določenega okolja. Pogosto postavljeni v kuliso urbanih blokovskih naselij so se nekateri navezovali tudi na rdečo nit živahne debate, razvite na okrogli mizi, ki je za slabi dve uri prekinila serijo dokumentarnih in igranih filmov.

Na okrogli mizi v ospredju mladi in ustvarjalnost

Za omizjem so poleg moderatorja Diega Menendesa sedeli pisatelj in kolumnist Goran Vojnović, stand up komik Dušan Tomić, komaj petnajstletni režiser Vito Vujanič in Prle, fužinska ikona in igralec. Gostje so se pogovarjali o vsakdanjem življenju mladih v blokovskih naseljih, o zaznamovanosti fužinske mladine z zgodovino svojih staršev, priseljencev iz držav nekdanje skupne države. Beseda je tekla tudi o problematiki nasilja med mladimi in močno razvitemu občutku pripadnosti soseski. To ujetost med stolpnice njihovega naselja in posledično monotono ritualizirano druženje je domačin Dušan Tomić nekako opravičil z izjavo, da večina mladih odrašča v enakem okolju, v stanovanjih z isto razporeditvijo prostorov, podobnimi kosili in istimi domačimi nalogami.

Če se je prva izvedba Fužinskega filmskega festivala lansko leto odvila v precej manjšem obsegu in za zaprtimi vrati, pa je včerajšnji dogodek med prebivalci tega naselja na obrobju prestolnice, če sodimo po obiskanosti in aktivni udeležbi pri okrogli mizi, zagotovo vzbudil radovednost in pustil vtis. To pušča lepe obete za festival, ki bi lahko z malo pomoči mesta in države postal pomemben dogodek na festivalskem zemljevidu prestolnice.

Ne spreglejte