Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2015,
12.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 29. 5. 2015, 12.20

6 let, 7 mesecev

Kaj imajo skupnega Peter Prevc ter Marjetka in Raay iz dua Maraaya?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Metoda superlearning je odlična za hitro učenje tujega jezika. V 40 urah se je povsem enakovredno mogoče naučiti jezika, za kar bi sicer porabili približno leto in pol.

V 60. letih prejšnjega stoletja je bila razvita tudi metoda hitrega učenja, katere oče je dr. Georgi Lozanov, bolgarski zdravnik, psiholog in psihoterapevt. Učenje poteka v stanju alfa, kar pomeni globoko sproščenost in delovanje možganov pod 12 herci.

Možgansko valovanje alfa spodbudi sinhrono delovanje obeh možganskih hemisfer, kar je razlika v delovanja možganov skozi dan, ko deluje bolj leva možganska polovica in smo v stanju beta.

Stanje alfa pomeni popolno sproščenost

Kolikokrat v življenju ste pomislili, kako lepo bi bilo, da bi nam znanje kar samo letelo v glavo, najbolje med počitkom? Z metodo superučenja (superlearning) se to dejansko zgodi tako.

Na alfa počivalniku ležite in imate na očeh posebna očala, ki sproščajo ob vsakem vdihu rumeno svetlobo, ki sprošča.

Poleg poslušate umirjeno, meditativno glasbo, kmalu se vklopi še desna možganska polovica. Ti pogoji so tisti, ki sprožijo dolgoročni spomin, ki je dolgotrajnejša naložba proti pozabljanju v primerjavi s kratkoročnim spominom.

V svojem 23-letnem delovanju so v praksi ugotovili, da se poleg hitrega učenja izboljša tudi spomin za 20 odstotkov. Tako "pretelovadimo" tudi možgane.

Vzporedno z učenjem poteka tudi protistresni program, ki učinkovito zmanjšuje raven stresnih hormonov (do 60 odstotkov). Torej, v resnici se da hkrati učiti, telovaditi (možgane) in počivati.

Peter Prevc ne gleda daleč naprej le med skoki

Kako pomembno je znati jezik, se še kako zaveda naš najboljši skakalec in nosilec slovenskega planiškega rekorda Peter Prevec, ki je z olimpijskih iger v Sočiju prinesel srebrno in zlato olimpijsko medaljo.

Ogromno časa preživi v tujini, sporazumeva se v tujem jeziku. Njegov tempo življenja, selitve z lokacije na lokacijo, veliko časa, ki ga zahtevajo naporni treningi, in tekmovanja mu ne dopuščajo veliko časa, ki bi si ga lahko vzel za učenje jezikov.

Zato je izziv sprejel v Holističnem centru Karnion. Kaj je izpostavil pri učenju tujega jezika z metodo superlearning?

"Najbolj mi je všeč individualen pristop, ker vsi vemo, da nam danes primanjkuje časa oziroma hočemo opraviti še milijon drugih stvari. Zato smo zelo omejeni. Pri Karnionu mi je všeč to, da je vse učinkovito in hitro."

Peter Prevc zelo dobro razume, da je jezik kapital za vse življenje, ki pa se ga da pridobiti tudi v zelo omejenem času.

Izziv celostnega pristopa k učenju je v Holističnem centru Karnion sprejela tudi Marjetka Vovk, nežnejša polovica trenutno zelo aktualnega dua Maraaya, ki je Slovenijo pred kratkim zastopal na Evroviziji na Dunaju s pesmijo Here for you.

V dobri družbi do odličnih rezultatov

Učni proces ni le enosmerna pot, je sinergija znanja, razvoja, sodelovanja, prilagajanja, znanosti in tehnologije. Naprava Biofeedback mind se v medicini uporablja tudi za preprečevanje in zdravljenje simptomov, ki so posledica stresa.

Prav gotovo ste že slišali z menedžerski sindrom, izgorelost … Rumena svetloba, ki jo oddaja, spodbuja izločanje dveh hormonov, in sicer serotonina in hormona sreče – endorfina. Močno pa zmanjšuje stresni hormon.

Omenjeno napravo upravlja strokovnjak, ki je usposobljen za delo z njo, z vami sodeluje profesor tujega jezika, ki budno spremljajo vaš napredek, osebni skrbnik, tu pa sta še trener dialogike in holistični zdravnik. Pristop je daleč od konvencionalnega učenja tujega jezika, zato tudi prinaša v tako izjemni skupini strokovnjakov izjemne rezultate.

Ne spreglejte