Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 8. 2009,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 8. 2009, 11.38

8 let

Lundrovi ljudje v muzeju moderne umetnosti blizu Trsta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Muzeju moderne umetnosti Ugo Cara v Miljah blizu Trsta bodo odprli razstavo priznanega slovenskega fotografa Tomaža Lundra.

Razstava nosi naslov "People" (Ljudje), katerim se Lunder v zadnjih letih še posebej posveča. Njegovi portreti nudijo vstop v posameznikovo intimo, a so hkrati tudi dostojanstveno zadržani.

"Fotograf v različnih situacijah živi s portretiranci"

Lundrovi portreti ne nastajajo naključno, avtorja bolj kot vizualna atraktivnost modela zanima njegova neponovljiva in nezamenljiva individualnost, niti ne psihološki profil, pač pa spontana zmožnost, da svojo osebnost neprisiljeno izrazi v drži, gibu, kretnji in pogledu. To seveda pomeni, da fotograf v različnih situacijah živi s samimi portretiranci, do določene mere pozna tudi tudi njihovo intimo, občutljiv je za odtenke v ravnanju in razmišljanjih, ki si jih med seboj zaupajo prijatelji, je o fotografovih portretih zapisal kritik Brane Kovič.

Poskušal se je čimbolj približati Pilonovemu izrazu V Miljah bo razstavljenih 46 fotografij. Kot je povedal Lunder, so nekateri portreti hommage Venu Pilonu. Lunder je pregledal Pilonove fotografske portrete, posnete v tridesetih letih prejšnjega stoletja v Parizu. Pilon je tam fotografiral sodobnike, umetnike. Lunder je tako izbral podobne ljudi, z oblačili, pozo, osvetlitvijo, formatom, pa se je poskušal čimbolj približati Pilonovemu izrazu.

"Portretiranci so moji prijatelji, znanci, ki pa opravljajo tudi podobne poklice. Gre torej neke vrste retro rekonstrukcijo Pilonovih del. Uporabil pa sem zdajšnjo tehnologijo. Pilon je delal na črno-belem filmu, sam uporabljam digitalni fotoaparat, fotografije so barvne. Ena od portretirank je denimo Irena Romih - slikarka, izvorna fotografija pa je portret slikarke Elenor Fini iz leta 1935," je pojasnil Lunder.

"Kitajci nam lezejo pod kožo" Na razstavi igrajo posebno vlogo tudi portreti Kitajcev. "To so črno-beli portreti obrazov kitajskih umetnikov, s katerimi sem razstavljal leta 2003 v Šanghaju in leta 2004 v Ljubljani. Posnel sem jih v svojem ateljeju. Portreti so veliki, izrezi zelo ozki, samo obrezani obrazi, tekstura kože je močno vidna. Kitajci nam lezejo pod kožo," je nekoliko v šali komentiral Lunder ter dodal, da je vsak zase zelo poseben, "čeprav jih je še milijarda in tristo milijonov".

Lunder se je rodil leta 1955 v Škofji Loki. Leta 1974 je maturiral v Boicewillu v zvezni državi New York. Pet let kasneje je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Kot samostojni fotograf deluje od devetdesetih let 20. stoletja. Lunder ni prepoznaven le po svoji portretni fotografiji, temveč tudi kot fotograf urbanih krajin in mest. Predstavil se je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 2001 denimo tudi prvo nagrado Emzina za fotografijo leta.

Ne spreglejte