Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
11.12

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dunaj operni ples

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 11.12

4 leta, 3 mesece

Na Dunaju se začenja sezona plesnega blišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od sredine novembra do začetka februarja je na Dunaju sezona plesov, ki se bo 4. februarja zaključila z znamenitim opernim plesom, ki ga vsako leto obišče tudi slovenska družbena smetana.

Dunajski plesi zadnja leta na Dunaj pripeljejo skoraj pol milijona obiskovalcev, tudi iz Slovenije. Čeprav je med najbolj znamenitimi dunajskimi plesnimi prireditvami Opernball, ki je na sporedu februarja, pa se sezona plesov začenja že novembra.

Tradicija dunajskih plesov izvira iz 18. stoletja. Maske in kostumi so bili v tistem času namenjeni zgolj plemstvu, zato se je cesar Jožef II. odločil prirediti plese v prostorih palače Hofburg in jih odpreti tudi za druge obiskovalce. Tako so Dunajčani prevzeli plemiške običaje in jih obdržali do danes. Mednje sodijo stroga pravila oblačenja, fanfare ob otvoritvi, predstavitev debitantov, plesni red, menjava glasbe in tako imenovani polnočni glasbeni vložek. Enkratna so tudi darila, ki jih prejmejo vse dame ob vstopu v dvorano.

Začne se s plesom Rdečega križa, vrhunec z znamenitim opernim plesom

Tovrstnih tradicionalnih plesnih prireditev bo od sredine novembra 2015 do začetka februarja 2016 kar nekaj, tematsko obarvane zabave pa bodo nagovarjale plesalce in plesalke najrazličnejših želja in okusov.

20. novembra 2015 bo v dunajski mestni hiši sezono odprl ples Rdečega križa, 31. decembra bodo na silvestrskem plesu obiskovalci in obiskovalke v palači Hofburg obeležili skok v novo leto 2016, plesna presežka pa čakata na plesne navdušence in navdušenke še 21. januarja 2016 na plesu Dunajskih filharmonikov v dvorani Musikvereina in 4. februarja na velikem opernem plesu v Dunajski državni operi.

Vstopnice med 45 in 250 evri

Vstopnice za dunajske plese se gibljejo med 45 in 250 evri (toliko stane vstopnina za operni ples), kar pa seveda ne vključuje vsega, kar obisk takšne prireditve zahteva. Med sezono plesov imajo namreč več dela hotelirji, gostinci, taksisti, krojači, plesne šole, frizerji, vizažisti, čevljarji in drugi.

Med gosti najprestižnejšega opernega plesa so bili v preteklosti tudi nekateri Slovenci in Slovenke. Leta 2007 sta se plesa udeležila takratni premier Janez Janša z Urško Bačovnik, leta 2009 Katarina Kresal z Mirom Senico, istega leta pa tudi Jože Anderlič in Darko Brlek. Leta 2010 se ga je udeležil Igor Lukšič, leta 2012 pa Zoran Janković. Med gosti so bili tudi Ludvik Toplak, Dimitrij Rupel ter Borut Pahor in Tanja Pečar.

Ne spreglejte