Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2009,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 29. 9. 2009, 12.39

8 let

Pikova dama za uvod operne sezone v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Opera in balet SNG Maribor bosta sezono odprla z opero v treh dejanjih Petra Iliča Čajkovskega Pikova dama pod taktirko Janka Kastelica in v režiji Diega de Bree.

V vlogi Grofice bo nastopila mezzosopranistka Marjana Lipovšek, ki bo prvič nastopila na kateremkoli od slovenskih opernih odrov, kot Herman pa bo nastopil Janez Lotrič.

Estetika nadrealizma in moč simbolnih povezav

Navkljub negativnim odzivom konservativne sredine, ki je leta 1890 z neodobravanjem sprejela v marsičem inovativno operno mojstrovino Čajkovskega, želijo v SNG Maribor s produkcijo Pikove dame vnesti bolj svež pristop k opernemu gledališču, ki ne pozablja na estetiko nadrealizma in moč simbolnih povezav, kakršne aktualizira ta velika opera.

Razpetost med notranjim življenjem in svetom

Reflektiranost, živost lastnega občutka in predstave o usodnosti so pomembne iztočnice ustvarjalnosti Čajkovskega, ki je v svojih operah vselej izpostavljal razpetost med človeškim notranjim življenjem in svetom, ki ga obdaja.

Tako tudi Pikova dama, napisana po motivih istoimenske novele Aleksandra Sergejeviča Puškina, do danes v zakladnici ruske nacionalne glasbe ostaja zapisana kot ena najbolj cenjenih umetnin - operna poslastica tako za izvajalce, kakor poslušalce po vsem svetu.

Ruska tradicija poznega 19.stoletja

Njena zgodba govori o ljudeh, ki so prežeti tako s preteklostjo kot s sedanjostjo, s svetom, ki je poln šibkosti, želja, strahov, strasti, pragmatizma, a obenem ljubkosti, šarma in topline. Morda je prav zaradi tega pretanjenega podajanja prastarih pojavov človekove eksistence, kljub ukoreninjenosti v ruski tradiciji poznega 19. stoletja, nenavadno sveža, sodobna zgodba o ljudeh nasploh.

Prvič na slovenskih opernih deskah Marjana Lipovšek

Za še večjo odmevnost predstave bo poskrbela tudi odlična igralska zasedba, prvič doslej pa se bo na slovenskih opernih deskah predstavila Marjana Lipovšek. Svetovno priznana operna pevka, ki sicer živi in tudi kot profesorica petja dela na dunajski Univerzi za glasbeno in uprizoritveno umetnost, je svojo odločitev za sodelovanje pojasnila z dejstvom, da ji je bila ponujena zanimiva vloga, ki je doslej še ni uprizorila.

Ne spreglejte