Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 7. 2008,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 16. 7. 2008, 10.56

8 let

Prodnik vložil tožbo zoper protikorupcijsko komisijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V.d. direktorja Filmskega sklada RS Prodnik je na pristojno sodišče vložil tožbo zoper načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je ta glede delovanja sklada izdala 7. julija letos.

Zaradi "povsem neresničnih oz. lažnih navedb", ki se nanašajo na njega samega, pa je Igor Prodnik zoper komisijo v ponedeljek vložil tudi odškodninsko tožbo. Komisija grobo kršila svoja pooblastila? "Zaradi kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, do katere je po mnenju v.d. direktorja Igorja Prodnika prišlo z ravnanjem komisije za preprečevanje korupcije, pričakujemo odpravo načelnega mnenja št. 137. Menimo, da je z načelnim mnenjem komisija za preprečevanje korupcije grobo kršila svoja z zakonom dana pooblastila," so danes sporočili s sklada. Protikorupcijska komisija je, kot je znano, v načelnem mnenju zapisala, da ravnanje uradnih oseb Filmskega sklada RS pri razdeljevanju sredstev za financiranje projektov iz pristojnosti sklada in pri plačevanju storitev za potrebe sklada ustreza definiciji korupcije.

Njeno mnenje se je nanašalo na sklenitev pogodbe za dokončanje filma Mokuš v času, ko je bil v.d. direktor sklada Stane Malčič, ki je pri filmu tudi sam sodeloval, in na pogodbo za opravljanje funkcije direktorja sklada, ki je bila sklenjena za nazaj - tedaj je začasno funkcijo uprave že opravljal Prodnik.

Kršitve določb za dodelitev nepovratnih finančnih sredstev sklada? Načelno mnenje, da gre za korupcijo, pa je sprejela tudi glede javnega poziva za zbiranje predlogov za sofinanciranje realizacije projektov za leto 2007. V tem primeru je po oceni komisije "s strani več v.d. direktorjev prišlo do kršitve postopkovnih določb za dodelitev nepovratnih finančnih sredstev sklada, do kršitve načel enakopravnosti ponudnikov in transparentnosti porabe proračunskih sredstev".

Prodnik bo zoper komisijo sprožil vse pravne postopke Prodnik je že v odzivu na mnenje, ki ga je označil za nezakonito, napovedal, da bo zoper mnenje samo oziroma komisijo za preprečevanje korupcije in odgovorno osebo komisije po svojem pooblaščencu sprožil "vse pravne postopke".

Ne spreglejte