Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2008,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2008, 13.11

8 let

Prodnikov zastopnik Matoz: Kosova komisija je presegla svoje pristojnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Komisija za preprečevanje korupcije je z načelnim mnenjem, v katerem je označila delovanje v. d. direktorja Filmskega sklada RS za koruptivno, presegla svoje pristojnosti, meni odvetnik Matoz.

Zato so 14. julija zoper načelno mnenje vložili tožbo na upravno sodišče, je na današnji novinarski konferenci povedal Prodnikov pravni zastopnik Franci Matoz. "Posegli v Prodnikove človekove pravice" Od Upravnega sodišča RS zahtevajo, tako Matoz, da ugotovi, da je z mnenjem, objavljenim 7. julija, komisija za preprečevanje korupcije nezakonito posegla v človekove pravice Prodnika, zato naj se mnenje razveljavi. Zahtevajo tudi, da se mnenje umakne s spletnih strani komisije. Kot je znano, je Komisija za preprečevanje korupcije 7. julija na svoji spletni strani objavila načelno mnenje o ravnanju uradnih oseb Filmskega sklada RS pri razdeljevanju sredstev za financiranje projektov iz pristojnosti sklada in pri plačevanju storitev za potrebe sklada. Njihovo ravnanje po mnenju komisije ustreza definiciji korupcije.

Po Matozovem mnenju je Kosova komisija "obravnavala stvari, ki jih ne sme obravnavati". Ta namreč po besedah Matoza sicer lahko izdaja načelna mnenja, vendar le na abstraktni ravni. Hkrati pa imajo mnenja "zgolj svetovalno in izobraževalno funkcijo", je poudaril Matoz.

"Komisija se gre generalnega revizorja" Ob tem je Matoz še dejal, da komisija "nikakor ne more prevzeti vloge organov, ki presojajo, ali je bilo neko delovanje zakonito ali nezakonito". Meni, da "se gre komisija generalnega revizorja"; kar pa ocenjuje, da ni v njeni pristojnosti. Komisija z načelnim mnenjem tudi "ne more obravnavati konkretnega posameznika oziroma primera", je še dodal Prodnikov pravni zastopnik.

"Komisija je z mnenjem grobo ter brez možnosti zagovora Prodnika posegla v njegove človekove pravice," je prepričan Matoz. Komisija pa je s tem tudi predstavila lažno sliko Filmskega sklada medijem, ki so iz mnenja sklepali, da se na skladu dogajajo nepravilnosti, je prepričan Matoz.

So res vse obtožbe neresnične?

"Prodnik je v vseh postopkih ravnal v skladu s predpisi in zakonom," je zagotovil Matoz in dodal, da so "vse obtožbe komisije ali neresnične ali pa so poskus diskreditacije Prodnika".

Prodnik je 24. julija na državno pravobranilstvo naslovil odškodninski zahtevek. Od države zahteva odškodnino v znesku 10.000 evrov zaradi krnjenega ugleda v javnosti ter kršenih osebnostnih pravic, je povedal Matoz.

Pojasnil je, da Prodnik odškodnino zahteva od Republike Slovenije, saj je komisija državni organ. V tem sporu oziroma zahtevi pa odgovarja tudi na načelne očitke in zanika vse obtožbe komisije, je dodal pravni zastopnik v.d. direktorja Filmskega sklada RS.

Ne spreglejte