Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2009,
17.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 2. 4. 2009, 17.04

8 let, 3 mesece

Razrešitev Stergelove s Filmskega sklada, pooblastilo Denisu Miklavčiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je Jelko Stergel razrešila s funkcije direktorice Filmskega sklada RS in do imenovanja novega direktorja za to funkcijo pooblastila Denisa Miklavčiča, člana nadzornega sveta sklada.

Nadzorni svet sklada je predlagal razrešitev Stergelove "zaradi neizpolnjevanja nalog v skladu z veljavno zakonodajo, vsebinske in formalne neustreznosti programa ter finančnega načrta za leto 2009, neustreznega predloga sprememb akta o sistemizaciji in zaposlovanja brez soglasja nadzornega sveta".

Program in finančni načrt nista bila v skladu s predpisi Program in finančni načrt, ki ju je za leto 2009 nadzornemu svetu predložila Stergelova, nista bila pripravljena v skladu z veljavnimi predpisi, na katere je nadzorni svet direktorico ves čas opozarjal. Ker sporna dokumenta nista bila primerna za obravnavo in sprejetje, je nadzorni svet direktorici naložil, da do novega roka (22. 2. 2009) pripravi nova dokumenta, ki sta bila tudi po podaljšanem obdobju v vsebinskem delu povsem nesprejemljiva in nista izpolnjevala minimalnih standardov vsebine in forme akta, ki ga je uprava javnega sklada dolžna predlagati nadzornemu svetu in ustanovitelju, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Neustrezno tudi poročilo o poslovanju za leto 2008 Nadzornemu svetu je bilo predloženo tudi neustrezno in pomanjkljivo poročilo o poslovanju za leto 2008 (v nasprotju z določbo 26. člena Zakona o računovodstvu), kršeni pa sta bili tudi določbi 67. in 68. člena Pravilnika o računovodstvu Filmskega sklada. Poročilo je bilo namreč povsem neobrazloženo in ni vsebovalo pojasnil o vzrokih za neizvedeni program in nizko porabo ter ogromen ostanek sredstev, ni omenjalo ugotovitev Računskega sodišča (da je bil lani izvedeni program nezakonit in da so bili projekti sprejeti v financiranje brez izpolnjevanja pogojev), navedbe v poročilu pa so bile netočne in zavajajoče.

Stergelova ni upoštevala niti večkratnih opozoril Računskega sodišča Zaradi navedenega nadzornemu svetu ni bilo omogočeno, da bi v skladu z zakonom do konca februarja sprejel letno poročilo, z njim seznanil ustanovitelja in predlagal nujne ukrepe. Ugotovljeno je bilo tudi, da direktorica ni upoštevala večkratnih opozoril in zahtev Računskega sodišča po uskladitvi z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju ter ni pripravila ustreznega predloga sprememb sistematizacije, so še zapisali v sporočilu za javnost z današnje seje vlade.

Ne spreglejte