Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 12. 2008,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 9. 12. 2008, 15.44

8 let

Razstava o Pankrtih ob koncu leta v Gradcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska skupina Pankrti je oktobra lani praznovala 30-letnico ustanovitve.

Eden od dogodkov, s katerimi so počastili jubilej, je bila fotografska razstava z naslovom Nč se ne premakne: Pankrti - 30 let. Razstava, ki jo je pripravila ljubljanska galerija Photon, je bila na ogled v Ljubljani, Celju in Zagrebu, od danes pa bo gostovala v Gradcu. Foto retrospektivo bodo ob 19.30 odprli v Evropski hiši v Gradcu v sodelovanju s tamkajšnjo fotografsko organizacijo Dynamic.

Iz opusov Flegarja, Bogataja in Stojka

Jedro razstave je izbor fotografskega gradiva, predvsem iz opusov Vojka Flegarja, Janeza Bogataja in Toneta Stojka. Ker z začetka delovanja skupine ni ohranjenega veliko gradiva, je opus ljubiteljskega fotografa Flegarja, sopotnika skupine, toliko pomembnejši, postavlja pa tudi določena vprašanja. Večine tedaj uveljavljenih fotografov progresivna rockovska scena namreč ni zanimala, zlasti med priznanimi dokumentaristi pogrešamo ohranjeno koncertno punk rockovsko dogajanje na celuloidu, so zapisali v Photonu.

Razstavne predmete so prispevali Lovšin, Pretnar in Tomc Na razstavi je moč videti tudi določen nabor dokumentacije ter predmetov, ki so jih prispevali člani skupine Peter Lovšin, Bogo Pretnar in Grega Tomc. Razstavo spremlja katalog, za katerega sta tekste poleg Tomca, danes uglednega sociologa, prispevala še glasbeni kritik in sopotnik Branko Kostelnik (Zagreb) ter kritik mlajše generacije Igor Bašin.

Del fotografskega in dokumentarnega gradiva na razstavi ilustrira tudi širši družbeni kontekst. Kmalu za nastankom Pankrtov je namreč v Sloveniji in drugod po tedanji Jugoslaviji vzniknila nova scena, z njo pa tudi nova koncertna prizorišča, klubi, mediji in stil oblačenja.

Ne spreglejte