Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 2. 2009,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 5. 2. 2009, 13.15

8 let

Rugelj: Biti direktor ni moj življenjski cilj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Samo Rugelj, bivši direktor Festivala slovenskega filma (FSF), je pojasnil, zakaj se je odpovedal položaju.

S takšno organizacijsko obliko, kot jo izvaja Filmski sklad RS, ni bilo mogoče pridobivati dodatnih sredstev, torej je direktor le figura oziroma sopodpisnik domenjenih izvajalskih pogodb. Rugelj je direktorsko vodenje lanskega, 11. festivala slovenskega festivala prevzel na povabilo uprave Filmskega sklada RS. "Povabil me je Igor Prodnik, potrdil pa takratni nadzorni svet sklada," je pojasnil Rugelj, ki je ponudbo sprejel, saj je kot dolgoletni podjetnik želel dokazati, da se da organizirati dober festival.

Položaj zapustil zaradi financ Rugelj se je položaju odpovedal tudi zaradi po njegovi presoji prenizkih finančnih sredstev. Lani je proračun festivala znašal 100.000 evrov, "kar na prvi pogled nemara niti ni tako malo", toda tretjino zneska je dobil Avditorij Portorož, 13.000 evrov je šlo za hotelske nočitve, 15.200 evrov bruto je za nekajmesečno delo dobila organizacijska ekipa sedmih ljudi. Potem, tako Rugelj, ne ostane več veliko, pa so bile finančno pokrite šele osnove.

Že dolga leta sem podjetnik, zato vem, kako stvari lahko delujejo, toda sedanja organizacijska shema festivala denimo sploh ne omogoča pridobivanja dodatnih sponzorjev, je povedal Rugelj. Z ekipo se je zato odločil, da se odpove letošnjemu direktorskemu vodenju festivala. Pogodba, ki jo je podpisal s Filmskim skladom, je veljala za dve leti oziroma bi jo moral do konca januarja z aneksom podaljšati še za to leto. Direktorici sklada Jelki Stergel je Rugelj sicer pojasnil svoje pomisleke, toda vodstvo sklada se je, kot kaže, odločilo, da obdrži staro obliko vodenja festivala.

Kljub temu je Rugelj zadovoljen z izvedbo lanskega festivala. Organizacija je, je spomnil Rugelj, potekala v težavnem času: festivalu so se takoj odpovedali na Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev, režiserjev v Portorožu v glavnem ni bilo, saj je vladala negotovost. "Ljudje niso vedeli, ali naj se sploh udeležijo festivala, naj tako protestirajo proti Simonitiju ali ne," je dejal Rugelj. Festival je bil po Rugljevi oceni boljši kot nekatere minule izvedbe, "toda, veste, biti direktor festivala pod takimi pogoji ni moj življenjski cilj."

Ne spreglejte