Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2011,
22.36

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

filozofija

Četrtek, 20. 10. 2011, 22.36

8 let, 1 mesec

Safranski: V današnjih kriznih časih bi nam koristil Heideggerjev nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Študentska založba je v sklopu obeleževanja 15-letnice založbe v prostorih ZRC SAZU gostila nemškega filozofa Rüdigerja Safranskega.

Ta je kot avtor biografije enega najpomembnejših evropskih filozofov Martina Heideggerja spregovoril o njegovem življenju in delu. Po njegovem mnenju bi nam v kriznih časih koristil njegov nasvet.

"Filozofija prehaja v življenje in življenje prehaja nazaj v filozofijo" V predavanju in pogovoru z novinarko in germanistko Manco G. Renko se je Safranski dotaknil biografije, ki je lani pod naslovom Mojster iz Nemčije izšla v prevodu Alfreda Leskovca v zbirki Koda. Safranski v knjigi največjega in najbolj prevajanega nemškega filozofa 20. stoletja spremlja vse od njegovega rojstva pa do njegove smrti.

Po besedah Safranskega se je Heidegger zbližal z idejami prejšnjih mislecev biti, kot so Heraklit, Platon in Kant, ter njihovo filozofijo nadgradil s svojim preizpraševanjem biti. Bil je tudi mojster iz šole mistika, mojstra Eckharta, kar pomeni, da je v nereligioznem času puščal horizont za religioznost, je pojasnil Safranski. Ena temeljnih Heideggerjevih misli je bila, da filozofija prehaja v življenje in da življenje prehaja nazaj v filozofijo. S to mislijo je vplival tudi na poznejše eksistencialiste, še posebej na Sartra.

"Heidegger v politiko ni vstopil kot oportunist pač pa kot revolucionar s predstavo" Predstavil je tudi "zapleteno zgodbo o Heideggerju in nacionalsocializmu". Pojasnil je, da se je Heidegger zavedal svoje filozofske moči, ki ga je "naredila dovzetnega za zapeljevanje politične moči". Kljub temu v politiko ni vstopil kot oportunist pač pa kot revolucionar s predstavo, da bo nacionalsocializem poskrbel za politični preobrat. Bil je "levi konzervativec", je dodal Safranski.

Heidegger je bil zaznamovan s katoliškim okoljem in ogrodjem religiozne filozofije, vendar se je kmalu rešil "tega oklepa", za kar je po besedah Safranskega poskrbela prva svetovna vojna, ki je večini zanihala stabilnost vseh vrednote 19. stoletja. V tem obdobju se je notranje ločil od katoliških nazorov. Cerkveni bog je bil zanj izgubljen, eksistenco je postavil nad esenco in zagovarjal subjektivni angažma posameznika. Kljub temu po mnenju Safranskega ni izgubil religioznega ozadja, ki ves čas ostaja nekje v podtonu.

Mojster iz Nemčije je prva knjiga Safranskega v slovenskem prevodu Kot mlajši je poudarjal pomen angažmaja in aktivizma, pri poznem Heideggerju pa opazimo umik v kontemplacijo, odmik od histerije in hektike. "Oba Heideggerja" bi nam po besedah Safranskega prišla prav tudi danes. Današnji razburljiv čas s finančnim čirom potrebuje tako aktivizem kot tudi modrost in odmik od histerije.

Nemški filozof in pisatelj Rüdiger Safranski (1945) je član Nemške akademije za jezik in pesništvo. Po študiju filozofije - med drugim tudi pri slovitem filozofu in sociologu Theodoru Adornu - je nekaj časa delal na Freie Universität Berlin, pozneje pa kot urednik literarne revije Berliner Hefte. Mednarodno prepoznaven je postal predvsem po miselnih portretih številnih nemških mislecev in umetnikov. Mojster iz Nemčije je prva knjiga Safranskega v slovenskem prevodu.

Ne spreglejte