Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2012,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 27. 3. 2012, 14.20

8 let

Sašo Sedlaček: Supertrash

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Boris Beja

Odprtje razstave bo pospremil pogovor z avtorjem razstave Sašem Sedlačkom, dr. Luko Omladičem in dr. Petjo Grafenauer ob 18. uri. Na pregledni razstavi v Galeriji Jakopič so v Ljubljani prvič združeni najznačilnejši in prepoznavni projekti našega inventivnega in duhovitega likovnega ustvarjalca.

Na razstavi je mogoče videti projekte: Just do It, recikolirani papirnati zidaki, s katerimi je umetnik med drugim "zazidal" vhod v City park, Toilets Made in India, video o tem, kako cenena delovna sila izdeluje gobeline, Piknik na deponiji, kjer je Sedlaček obiskovalce pričakal s penino in sendviči, legendarni Žicar, Vesoljske smeti v programu Google Earth, avtomat za suho robo Urban, Bivši, ki je bil med drugim razstavljen tudi na zadnjem U3-ju, Stranišča, ki napajajo javno razsvetljavo, AcDcWc in doma narejeni kondomi, naslovljeni Salami Condoms.

Obsežna razstava umetnika predstavlja z njegovo zanimivo desetletno produkcijo. Ta je odlično predstavljena prek objektov in fotografije, videa in dokumenta. Njegovo delo povezuje vsakdanje socialne teme, znanost in tehnologijo, politiko in gospodarstvo z umetnostjo. Sedlačkova dela presegajo meje umetnosti in so del javnega predstavljanja tudi v urbanem prostoru. Družbeno angažirano se loteva različnih konceptov, ki pa v formalnem in estetskem smislu presegajo tradicionalne okvire umetnosti in so prav zaradi tega upravičeno predstavljene tudi v galerijskem prostoru.

Misliti, artikulirati, ne le producirati smeti Sedlaček v večini svojih umetnostnih del odpadke uporablja kot polizdelke ali material s katerim v umetnostnem smislu udejanja in formalizira svoje ideje. Pri tem pa ne gre toliko za recikliranje zavrženega materiala, ampak je pri Sedlačku pomembno likovno komponiranje in zapakiranje "smeti" v formalno estetsko celoto, prek katere sporoča različne družbeno kritične vsebine. Ko opazujemo in mislimo njegova dela, razmišljamo tudi o lastnem odnosu do predmetnega in nepredmetnega sveta.

Alternativa in uporabnost umetniškega koncepta Umetnik s svojimi projekti ne moralizira in ne vsiljuje lastnega mnenja, s svojim delom ponuja alternativo in predvsem razmislek o uporabnosti in refleksiji umetnosti. Med zanimivejšimi odličnimi projekti je v pregledni razstavi predstavljen tudi projekt AcDcWc, s katerim avtor opozarja na naš ignorantski odnos do odplak. Uporabnost in namen AcDcWc se razširja v različne razsežnosti našega bivanja. Sožitje subjekta in objekta v njegovem primeru ponuja udobje in dopolnilni produkt – električno energijo. Objekt, stranišče, ki zaživi s subjektovo uporabo, opozarja na našo prihodnost in potrošnjo električne energije. Sašo Sedlaček nas v podtonih opozarja na prihodnost, ki si jo ustvarjamo že v sedanjosti. Kako bomo ohranili svoje navade in lastno v prihodnosti? S čim lahko te navade nadomestimo z drugimi.

Ne spreglejte