Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2011,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 2. 2011, 10.44

8 let

"Sem zagovornik hard core news fotografije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fotoreporter Matej Leskovšek je medtem, ko je z objektivom beležil zgodovinske utrinke na ulicah nemirnega Kaira, za reportažo iz Gaze prejel glavno nagrado Emzinovega natečaja za fotografijo leta.

Prve delovne izkušnje v vlogi fotografa je nabiral pri časniku Mladina. "Na začetku študija sem takratnemu uredniku fotografije revije Mladina Denisu Sarkiću poslal elektronsko pismo, češ da bi rad delal zanje. Naslednji dan sem bil vabljen na razgovor, uredniku sem pokazal svoje fotografije in povabili so me medse." Na Mladini je ostal slabih šest let, od tega je bil dobro leto tudi urednik fotografije, in v tem času postal tudi stringer za agencijo Associated Press. "Stringer pomeni v praksi, da če se nekaj pomembnega dogaja v Sloveniji in tega ne pokrije uradni forograf AP-ja, dogodek prevzamem jaz."

Zmagovalna fotografija ̶ kombinacija simbolike in "direktne informacije" Svoj prepoznavni slog fotografiranja je razvil v zadnjih dveh letih: "Za fotografije, ki jih objavljamo na SiOL-ovem portalu, najlažje rečem, da so v mojem slogu, da je to slog, po katerem sem prepoznaven. V zadnjih letih je pri produkciji vedno bolj pomembno, da so fotografije estetske, nimajo pa konkretne jasne vsebine ali – po domače rečeno – na fotografiji se nič ne dogaja. Sam sem zagovornik hard core news fotografije. To pomeni, da gledalec takoj ugotovi, kaj dejansko je na sliki, in to se pri novičarskih fotografijah načeloma da zagotoviti."

Zgodbe malega človeka

Leskovšku, bodočemu diplomantu nemškega jezika in književnosti, zagotovo najbolj ležijo reportaže. "Najraje imam zadolžitve, kakršni sta bili spremljanje dogajanja v Egiptu ali Gazi, ko se lahko na lastne oči prepričaš, kakšen vpliv ima svetovna politika na malega človeka, ki običajno potegne krajši konec. Take zgodbe me pritegnejo in primerno je, da jih umestimo v nek kontekst in ugotovimo, zakaj do tega prihaja in kakšne so posledice teh dejanj in odločitev."

Ne spreglejte