Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2008,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 10. 2008, 12.17

8 let

Sindikat SUKI: Neodvisnosti Filmskega sklada RS ni več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
SUKI je v skladu z zavezo, ki jo je podala ob predlogu zakona o inštitutu za avdivizualne medije junija 2006, posredovala oceno stanja.

Ministrstvu za kulturo očita avtoritarnost, discipliniranje producentov, demontažo strokovne javnosti. "Glede na dogajanje na slovenskem filmskem področju v zadnjih dveh letih, izkazano avtoritarnost ministrstva za kulturo, discipliniranje producentov, demontažo strokovne javnosti in teptanje vseh demokratičnih načel, ocenjujemo, da predstavlja Prodnikov predlog zakona o avdiovizualnem inštitutu največjo grožnjo svobodi umetniškega ustvarjanja kot jo varuje ustava," je sporočil predsednik SUKI Denis Miklavčič. "Zakon tako slabo pripravljen, da se je zataknil v medresorskem usklajevanju" "Na srečo kaže, da je bil zakon tako slabo pripravljen, da se je zataknil v medresorskem usklajevanju," so zapisali sindikalisti. Ne glede na to pa je ministrstvu za kulturo prek njegovih predstavnikov v nadzornem svetu Filmskega sklada RS uspelo filmski sklad podržaviti in s spremembo zakona o javnih skladih prenesti imenovanje direktorja na vlado. "Neodvisnosti filmskega sklada ni več," opozarjajo v SUKI.

Od obljub ministra Vaska Simonitija, generalnega direktorja direktorata za medije Igorja Prodnika in Stane Malčič, ni ostalo nič. "Nasprotno, ostalo je le pogorišče tistih nastavkov avdiovizualne industrije, ki je z mukami nastajala zadnjih 15 let. Malčič je obljubljal osem in več produciranih filmov letno, na 11. festivalu slovenskega filma pa bosta prikazana le dva iz programov Filmskega sklada za leti 2007 in 2008, so zapisali pri SUKI.

"Sklad izžema ustvarjalce in producente" Namesto skrbi za razvoj in rast slovenske kinematografije je sedaj prva naloga Filmskega sklada RS nadzor nad davkoplačevalskim denarjem, namenjenem filmu, poudarja SUKI. "Namesto, da bi Filmski sklad krepil ustvarjalce in producente, jih izžema, jim ne priznava stroškov, jemlje pristojnosti in sili čez rob preživetja," je zapisano v izjavi, posredovani medijem.

"Odnos sklada do producentov diktatorski" Odnos sklada do producentov ni partnerski, pač pa diktatorski, menijo sindikalisti. Prodniku je po njihovem mnenju uspelo zdesetkati vrste poklicnih filmarjev, s čemer je Slovenijo postavil na rep evropskih filmskih držav. SUKI upa, da bo nova politika premogla dovolj modrosti, da bo na odločujoča mesta postavila prave ljudi, "katerih odlika bo strokovnost, visoka morala, etika in kultura in ne zgolj idejno politična pripadnost".

Ne spreglejte