Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2009,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 3. 2009, 18.55

8 let

Türk podelil odlikovanja za delovanje na področju kulture

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je v Ljubljani z Redom za zasluge odlikoval bivšega ravnatelja Slovenske gimnazije v Celovcu Reginalda Vospernika, radio Murski val ter folklorno skupino KUD Beltinci.

Odlikovanja so posvečena slovenski kulturi v najširšem pomenu besede, v njeni polnosti in pomenu za slovenski narod ter v njenem bogastvu in raznovrstnosti ter ustvarjalni moči, ki jo izkazujejo prav odlikovanci, je dejal Türk na slovesni podelitvi. Vospernik veliko prispeval kulturnem razvoju na avstrijskem Koroškem Reginald Vospernik je odlikovanje prejel za posebne zasluge za slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem, zlasti še kot dolgoletni ravnatelj Slovenske gimnazije v Celovcu in ustanovitelj t.i. Kugyjevih razredov, v katerih poteka pouk v slovenščini, nemščini, italijanščini in angleščini. Vospernik je to osrednjo izobraževalno ustanovo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem vodil med letoma 1978 in 2000, sicer pa je na šolskem in političnem področju dejaven že desetletja. Kot je ob podelitvi poudaril predsednik, je Vospernik veliko prispeval k izobraževanju Slovencev na avstrijskem Koroškem in njihovemu kulturnemu dviganju, kot tudi v Sloveniji nasploh. Predsednik je izpostavil izjemen pomen celovške Slovenske gimnazije za ohranitev in razvoj slovenske kulture in življa ter sožitja med Slovenci in nemško govorečim prebivalstvom na avstrijskem Koroškem in v Avstriji nasploh.

Na avstrijskem Koroškem verjetno ni pomembnejše ustanove, njen pomen pa ni samo v institucionalni zasnovi, ampak v ljudeh, ki so jo ustvarjali, je glede Slovenske gimnazije dejal predsednik. Med najbolj vidnimi osebnostmi, ki so jo ustvarjali, je izpostavil Vospernika, ki je po njegovih besedah še danes eden najbolj angažiranih in kreativnih mislecev, kar zadeva vprašanja nadaljnjega kulturnega razvoja in sožitja na avstrijskem Koroškem, pa tudi definiranja slovenskega naroda.

Vospernik se je ob prejemu odlikovanja zahvalil vsem, ki so sooblikovali njegovo delo in poudaril, da odlikovanje pojmuje tudi kot zahvalo vsem koroškim Slovencem in Slovenkam, ki si na različnih področjih prizadevajo za ohranitev slovenske besede.

"Priznanje predsednika ima globoko simboliko" Poudaril je še, da ima odlikovanje s strani slovenskega predsednika, potem ko je pred leti prejel nagrado za življenjsko delo avstrijskega predsednika, zanj globoko simboliko, saj ga je v 40 letih delovanja vodila ljubezen do domačega slovenskega kulturnega izročila in globoko spoštovanje do kulture soseda. Tvorna dvo- in večkulturnost ob utrjenosti v lastnem izročilu je v združeni Evropi bolj kot kdajkoli prej prijetna nuja naših koroških poti, je dodal.

Murski val je glasnik kulture sožitja Radio Murski val je predsednik odlikoval za programsko bogato vsebino in sporočilo medsebojnega razumevanja, sodelovanja in sožitja med pripadniki madžarske narodnosti v Sloveniji in porabskimi Slovenci na Madžarskem ter ohranitev narodne zavesti Slovencev v Porabju. V obrazložitvi je med drugim zapisano, da se je radio razvil v sodoben regionalni radio, ki uspešno kljubuje komercializaciji in ostaja zvest svojemu izhodiščnemu poslanstvu, poročanju o vseh vidikih življenja ljudi, živečih v prostoru ob Muri.

Kot je poudaril Türk v nagovoru, je radio Murski val več kot le regionalna radijska postaja, je glasnik kulture in sožitja, ki razvija politični dialog in kulturno sporočilo ter je hkrati priča in soustvarjalec družbenih in mednarodnih sprememb. S svojo kreativno vlogo je pokazal, kako s kulturnim sporočilom pomagati k razvoju slovenskega naroda in sožitja med slovenskim narodom in sosedi, je dodal.

Direktor radia Dejan Fujs je ob prejemu odlikovanja poudaril, da radio deluje več kot pol stoletja in da z oddajami prispeva k tolerantnosti in razumevanju na območju, ki je polno nacionalne, kulturne, verskih ter drugih raznolikosti. Veseli jih, da so prejeli odlikovanje, saj potrjuje, da je njihova programska usmerjenost posebnega pomena pravilna. Morda pa bo odlikovanje tudi mejnik, ki bo prispeval k obstoju in razvoju lokalnih in regionalnih radijskih postaj posebnega pomena, je dodal.

KUD Beltinci prispevalo k razvoju slovenske kulture Folklorna skupina Kulturno-umetniškega društva Beltinci, ki je lani praznovala 70 let delovanja, je odlikovanje prejela za ustvarjalni prispevek in zasluge pri ohranjanju domače folklorne zapuščine v slovenski kulturi in njenem prepoznavanju v tujini. Kot je zapisano v obrazložitvi, se v folklorni skupini zavedajo, da je treba ne le negovati domačo folklorno zapuščino, temveč jo tudi raziskovati, poglabljati in širiti med ljudi, saj bo le tako bo preživela in se ohranila.

Kot je poudaril predsednik v nagovoru, je folklorna skupina KUD Beltinci dala izjemen prispevek k razvoju slovenske kulture, ko je folklorno izročilo iz svojih krajev povezala s širšo slovensko kulturno identiteto. Vodja folklorne skupine Dragica Kolarič se je zahvalila za odlikovanje in poudarila, da pomeni dokaz, da njihovo udejstvovanje ni prezrto.

Ne spreglejte