Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 7. 2010,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 8. 7. 2010, 11.03

8 let

Turnerjevo sliko prodali za skoraj 36 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Muzej Getty iz Los Angelesa je na dražbi v Londonu kupil sliko "Modern Rome - Campo Vaccino" angleškega slikarja J.M.W. Turnerja (1775-1851), ki je dosegla rekordno ceno.

Muzej je za sliko odštel 29,7 milijona funtov ali 35,7 milijona evrov, kar je v svetovnem merilu najvišja cena, dosežena za katero od del slavnega angleškega slikarja. Slika od nastanka na ogled le enkrat Olje na platnu v velikosti 90,2 cm x 122 cm, "Modern Rome-Campo Vaccino", je Turner naslikal leta 1839. Slika prikazuje Rim, obsijan s soncem. To je zadnja slika, ki jo je Turner ustvaril v Rimu. V javnosti je bila vse od nastanka na ogled samo enkrat. Umetnikov ustvarjalni vrhunec Sliko, ki je odlično ohranjena, so na dražbo ponudili potomci neke škotske plemiške družine, ki so jo imeli v lasti od leta 1878. "Ta osupljiva podoba kaže umetnika na njegovem ustvarjalnem vrhuncu," je ob prodaji poudaril David Moore-Gwyn, strokovnjak za britansko slikarstvo pri Sotheby's.

Vračanje zaupanja na tržišču z umetninami Prodaja tega Turnerja je ena boljših prodaj na dražbah zadnjega časa, kar kaže na vračanje zaupanja na tržišču z umetninami, ki je bilo prizadeto zaradi gospodarske krize. Sliko so prodajali v sklopu dražbe del starih mojstrov in britanskih slikarjev. Tokratna dražba je prinesla 53,5 milijona funtov oziroma več kot 63,5 milijona evrov.

Dobro so šle v promet tudi slike Brueghlov Dobro so šle v promet tudi tri slike Brueghlov."Kermesse de Saint-George avec danse autour de l'arbre de mai" Pietra Brueghla ml. je menjala lastnika za 2,5 milijona funtov (skoraj tri milijone evrov), njegova podoba "Noces villageoises en plein air" pa za 1,6 milijona funtov (1,9 milijona evrov). Prizor s flamskega podeželja Jana Brueghla st. so prodali za 1,2 milijona funtov (1,4 milijona evrov).

Prodajali so še slike flamskega umetnika Bernarda van Orleyja in nizozemskih slikarjev Jana Lievensa in Isacka van Ostadeja.

Dosedanjo rekordno ceno za Turnerja so aprila leta 2006 dosegli za sliko iz njegovega italijanskega niza, delo "Giudecca, La Donna della Salute and San Giorgio", veduto Benetk, so še sporočili iz dražbene hiše.

Ne spreglejte