Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2012,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 28. 2. 2012, 14.04

8 let

V SLG Celje se bo pričel 21. festival Dnevi komedije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje se bo v petek, 2. marca, pričel 21. festival Dnevi komedije, ki bo trajal do 25. marca.

Po izboru selektorice festivala Tatjane Doma se bo ob koncih tedna v mesecu dni v tekmovalnem programu zvrstilo osem, v spremljevalnem pa štiri predstave. Doma je povedala, da se je tudi letos pri izboru držala dveh kriterijev, in sicer kakovosti ter raznolikosti komedij. Dejala je, da je bilo s strani skoraj vseh slovenskih profesionalnih gledališč prijavljenih 20 predstav.

Festival je ostal brez finančne podpore ministrstva Po njeni oceni je festival, ki je letos ostal brez finančne podpore pristojnega ministrstva, revija in pregled pretekle produkcije komedij v slovenskih gledališčih. "Dnevi komedije so festival, s katerim se Celje rado pohvali, so eden pomembnejših kulturnih dogodkov v mestu, saj se takrat po celjskem gledališkem odru sprehodijo velika gledališka imena," je dejala Doma.

Ministrstvo meni, da Dnevi komedije ne upravičujejo imena festival Upravnica SLG Celje Tina Kosi je pojasnila, da se trudijo festival obdržati na visoki ravni, čeprav jim je pristojno ministrstvo letos odreklo sredstva. V začasni odredbi ministrstva je namreč zapisano, da Dnevi komedije ne upravičujejo imena festival.

Tekmovalni program bo odprla komedija Namišljeni bolnik Tekmovalni program Dnevov komedije 2012 bo odprla komedija Namišljeni bolnik, sledile pa ji bodo še komediji 39 stopnic in Moje bivše, moji bivši, romantična drama Proti severnemu vetru, komedija Ne stavi na Angleže, burkaška moraliteta Sljehrnik, farsa November in komedija Nežka se moži.

Spremljevalni program festivala bo ponudil revolucionarno komedijo z blagoslovom Poslednji termina(l)tor, slovensko klasiko v novi preobleki Butalci, burkaško moraliteto Sljehrnik in slovensko-hrvaška komedija Maks seks šop ali Ni meja za pimpeka, s katero bodo celjski gledališčniki festival tudi zaključili.

Žirija Dnevov komedije 2012 v sestavi pisatelj in dramatik Tone Partljič, filmski režiser Janez Lapajne in direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje Tanja Roženbergar Šega bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Gledalci pa bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Žirija letos ne bo podelila nagrade žlahtno komedijsko pero Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je prispelo 12 besedil. Strokovna žirija v sestavi Tina Kosi, Tatjana Doma in Boris Kobal je dve besedili zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja izločila, izmed preostalih deset pa soglasno odločila, da nagrade žlahtno komedijsko pero letos ne podeli.

Ne spreglejte