Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 7. 5. 2013, 13.29

8 let

V SLG Celje v skladu s časom Brechtov Puntila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
lovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v petek premierno uprizorilo ljudsko igro Gospodar Puntila in njegov hlapec Matti Bertolta Brechta in Paula Dessaua v režiji Nebojše Bradića.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala upravnica gledališča Tina Kosi, je igra zelo primerna za današnji čas, ki ga je zaznamovala kriza.

Aktualna igra Kosijeva je dejala, da današnji čas lahko primerjamo s časi iz 30. let prejšnjega stoletja, ko se je kriza prav tako poglabljala. Po njeni oceni je omenjena predstava, ki je njihova zadnja premiera v tej sezoni, ena najboljših Brechtovih iger. "To je igra, ki na svojevrsten in zabaven način govori o odnosu med kapitalistom oz. gospodarjem in njegovim hlapcem, ob tem pa odpira plejado drugih manjših zgodbic. Igra je hitra, izjemno dinamična, čista in sveža," meni Kosijeva.

Režiser Bradić je dejal, da predstava zanj pomeni trikratni izziv, prvi je Brecht, drugi je slovenski jezik in tretji igralski ansambel.

Ljudska igra Gospodar Puntila in njegov hlapec Matti (1940) je nastala v času Brechtove emigracije. Motiv za lik Puntila, veleposestnika z dvema obrazoma in dvojnim življenjem, je dobil v eni izmed kratkih zgodb pisateljice Helle Wuolijoki, pri kateri je skupaj z družino živel v času bivanja na Finskem. Gospodar Puntila in njegov hlapec Matti je eno najbolj pogosto uprizorjenih Brechtovih besedil.

Veleposestnik Puntila je v treznem stanju gospodovalen, pridobitniški, vzvišen in okruten, v pijanem stanju pa se prelevi v prijateljskega, širokosrčnega, veseljaškega in simpatičnega dobrodušneža, ki se ne meni za stanovske in socialne razlike.

Šele med pijančevanjem v mestu opazi svojega šoferja Mattija, ki je pri njem v službi že pet tednov. Zaupa mu, da ima vsaj enkrat na mesec napade treznosti in da se takrat spremeni v žival. Edino zdravilo proti stanju je kozarec akvavita. Matti najprej potrpežljivo, potem pa vedno bolj kritično prenaša gospodarjeve muhe in nepričakovane spremembe.

nastopajoči: V predstavi bodo nastopili Branko Završan, Renato Jenček, Nina Rakovec, Andrej Murenc, Mario Šelih, Rastko Krošl, Damjan M. Trbovc, Lučka Počkaj, Manca Ogorevc, Barbara Medvešček, Minca Lorenci, Igor Žužek, Igor Sancin oz. David Čeh, Vid Klemenc, Zvone Agrež, Tarek Rashid, Blaž Setnikar, Ana Ruter, Bojan Umek, Jagoda, Pia Zemljič, Kaja Sluga, Matevž Sluga in glasbenika akordeonist Mihael Strniša ter kitarist Aljaž Cvirn.

Dramo je prevedla Mojca Kranjc, prevajalec songov je bil Milan Jesih, Bradić je podpisal tudi scenografijo. Dramaturginja je Urška Brodar, kostumografinja Maja Nedeljković Davidovac, avtor glasbenih aranžmajev in korepetitor Simon Dvoršak, koreografa pa Cvetka Špiljar in Boštjan Špiljar.

Ne spreglejte