Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2009,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 27. 11. 2009, 16.58

8 let

Vlada: Filmski sklad RS naj razreši Denisa Miklavčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada se je seznanila z ugotovitvami Računskega sodišča Republike Slovenije, ki izhajajo iz poziva za razrešitev odgovorne osebe Filmskega sklada RS.

Zato vlada poziva nadzorni svet sklada, naj začne postopek za razrešitev odgovorne osebe in v roku 30 dni poroča o izvedbi postopka. Vlada je sprejela poročilo o sprejetih ukrepih glede razrešitve odgovorne osebe sklada in ga bo poslala Računskemu sodišču RS. Odgovorna oseba je tačas Denis Miklavčič, direktor po pooblastilu, ki mu mandat poteče 29. decembra.

Filmski sklad ni izkazal zadovoljivih popravljalnih ukrepov Računsko sodišče je v porevizijskem postopku ugotovilo, da je Filmski sklad predložil odzivno poročilo v določenem 90-dnevnem roku, v katerem pa ni izkazal zadovoljivih popravljalnih ukrepov za odpravo več nepravilnosti pri poslovanju sklada.

Filmski sklad v sklepu o ustanovitvi sklada ni natančno določil predmeta namenskega premoženja in opredelil vseh sredstev, ki sestavljajo namensko premoženje. Izvesti bo treba vse potrebno, da se sklad, če ne bo izpolnjeval pogojev za delovanje kot javni sklad po zakonu o javnih skladih, preoblikuje v eno izmed oblik, ki jo določa omenjeni zakon.

Sklad ni predstavil, katera oblika preoblikovanja bi bila najprimernejša Zaradi uskladitve delovanja sklada s predpisi je računsko sodišče od sklada kot popravljalni ukrep pri ugotovljeni nepravilnosti zahtevalo, da predloži načrt aktivnosti za preoblikovanje v eno izmed z zakonom predvidenih oblik, a sklad tega načrta ni predložil in tudi ni predstavil, katera oblika preoblikovanja bi bila, usklajena z zakonskimi določbami, najprimernejša.

Kljub temu je sklad povečal število zaposlenih, ne da bi bila znana odločitev o (ne)obstoju Filmskega sklada kot samostojne pravne osebe, saj bi se, če bi se dejavnost prenesla na ministrstvo za kulturo, lahko nekatere naloge (pravno področje, računovodsko področje) izvajale v okviru obstoječih služb ministrstva.

Sklad ni določil dokončnih deležev pri nekaterih filmih Sklad, je dalje zapisano v sporočilu, ni določil dokončnih deležev pri filmih oziroma končnega deleža Filmskega sklada pri filmih: določitev končnih deležev Filmskega sklada, producentov in koproducentov pri filmu vpliva na (ne)pridobljene prihodke Filmskega sklada pri filmskih projektih iz eksploatacije filmskega projekta.

Ker sklad ni sklenil pogodb o določitvi končnih deležev za že zaključene filme in pri izračunu lastniškega deleža upošteval vseh sredstev, s katerimi je sofinanciral filmski projekt, nima osnove za pridobitev prihodkov iz eksploatacije filmskih projektov, ki se delijo glede na višino lastniških deležev na filmskem projektu.

Sklad ni izkazal deležev koproducentov na filmskih projektih Nadaljnji očitek, ki ga je sprejela vlada je, da sklad ni izkazal deležev koproducentov na filmskih projektih z verodostojno dokumentacijo. Ker sklad od producentov pri filmskih projektih, ki so nastajali v koprodukciji, ni zahteval ustreznih verodostojnih dokumentov in pogodb, iz katerih bi bil izkazan dejanski delež koproducentov pri filmu, obstaja tveganje, da producenti niso pravilno izkazali deležev koproducentov na filmu oziroma da so bili dejanski celotni stroški projekta manjši od prikazanih v končnem obračunu filma, s tem pa je delež sklada na filmih in tudi delež na prihodkih od filmov manjši od dejanskega.

Sklad ni sprejel metodologije za vrednotenje filmov, posledica tega pa je bila, da je bila vrednost namenskega premoženja izkazana nerealno. In nazadnje: spremenjenih splošnih pogojev poslovanja ni predložil v sprejetje nadzornemu svetu sklada.

Zaradi takih nepravilnosti je treba razrešiti odgovorno osebo Zaradi nezadovoljivo izvedenih popravljalnih ukrepov Filmski sklad nepravilnosti, na katere je računsko sodišče opozorilo že pri reviziji pravilnosti poslovanja Filmskega sklada v letu 2004, ni odpravil. Navedene nepravilnosti je računsko sodišče ocenilo kot pomembne ter zahtevalo razrešitev odgovorne osebe Filmskega sklada.

Ne spreglejte