Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
15.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bled razstava

Četrtek, 7. 7. 2011, 15.47

8 let, 1 mesec

Z razstavo fotografij na ogled življenje v Blejskem jezeru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podvodni svet Blejskega jezera je zaradi bogatega življenja v njem zelo razgiban. To razkriva razstava fotografij Življenje v Blejskem jezeru, ki so jo podvodni fotografi postavili na Blejskem otoku.

Velike ščuke, krapi in somi, ki plavajo v jezeru, bodo na fotografskih panojih na ogled do 4. septembra. "Blejski podvodni svet je zelo zanimiv in enkraten," je povedal predsednik Društva za podvodne dejavnosti Bled Marjan Lakota, ki je razstavo pripravil. Pojasnil je, da so v Blejskem jezeru pogoste ribe ščuke, somi in krapi. Slednji dosežejo tudi velikost 70 centimetrov, medtem ko je bil rekorder med ribami v Blejskem jezeru več kot dva metra dolg som.

Miroljubne ribe, ki se plavalcev bojijo

Med 16 fotografijami rib iz Blejskega jezera, ki bodo razstavljene na velikih panojih na Blejskem otoku so tudi take, ki lahko izgledajo nevarne. "Vendar pa so v resnici zelo miroljubne in se plavalcev bojijo, zato se od njih raje umaknejo," je poudarila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar.

Do razstave se lahko priplava

"Je pa omenjena razstava verjetno edina v Sloveniji, do katere se lahko priplava in si jo je moč ogledati tudi v kopalkah," je poudarila Štravs Podlogarjeva. Lakota pa je dodal, da so razstavo na prostem ob sprehajalni poti po Blejskem otoku postavili, da je v čim bolj naravnem okolju in si gledalec lažje predstavlja, kako je pod njim.

Izbor fotografij za razstavo je bil zelo težak, ker podvodnim fotografom le malokrat uspe fotografija, ki je primerna za veliko povečavo. V Blejskem jezeru sta namreč problem vidljivost in majhni organizmi, ki spremenijo način, kako fotoaparat zaznava ribo, četudi je ta v manjši oddaljenosti.

Največ fotografij je prispeval Franc Goltez

Avtorji fotografij so člani fotografske sekcije Društva za podvodne dejavnosti Bled in ljubitelji podvodne fotografije. Največ fotografij je prispeval Franc Goltez, ki v svoji zbirki hrani nekaj 1000 posnetkov iz podvodnega sveta Blejskega jezera.

"Potapljanje je velika ljubezen do lepote narave, nevidenega, do stanja breztežnosti in opazovanja samih lepot. Prav te lepote najbolj zaznavajo naši podvodni fotografi in jih želijo pričarati tudi ljudem, ki jim to ni omogočeno," je poudaril Lakota.

Pri organizaciji razstave sta Društvu za podvodne dejavnosti Bled na pomoč priskočila tudi Turizem Bled in blejska župnija, ki upravlja z Blejskim otokom. Sodelovala pa je tudi blejska občina, ki je prek razpisa povabila blejska društva k pripravi tovrstnih posebnih prireditev.

Ne spreglejte