Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
12.52

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Sottler

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 12.52

2 leti, 3 mesece

Za Andersenovo nagrado 2014 nominirani Kovačeva in Sottlerjeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska sekcija IBBY je za Andersenovo nagrado 2014 nominirala pisateljico Polonco Kovač in ponovila nominacijo ilustratorke Alenke Sottler.

Mladinska pisateljica in prevajalka Polonca Kovač (1937) je napisala okrog 30 izvirnih besedil za otroke in mladino, okoli 50 del pa je prevedla. Njeno besedno ustvarjanje je pestro in žanrsko raznoliko, stalnice njene pisave pa so komika, dosledno zagovarjanje drugačnosti in radost življenja. Besedila Kovačeve je mogoče razdeliti v tri skupine – realistična proza za najstnike, fantastične pripovedi, zgodbe in pravljice za otroke ter literarno-informativna dela, so sporočili iz Slovenske sekcije IBBY. Kovačeva je med drugim leta 2009 prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

Slikarka in ilustratorka Alenka Sottler (1958) je prve ilustracije ustvarila leta 1986 za revijo Kekec. Ilustracija jo je nato popolnoma prevzela, njena bibliografija danes obsega okoli 80 naslovov. Sottlerjeva na izvirne načine – z uporabo inovacij v risarski in slikarski tehniki – ustvarja izjemne podobe, ki zvabijo gledalca v širjave svobode in domišljije. Kombinira tradicionalno in sodobno, strukturalno in barvito, svetlo in temno, abstraktno in realistično. Njen glavni prispevek k ilustraciji je v tem, da opogumlja gledalca, da razvije užitek v opazovanju podrobnosti, so zapisali v Slovenski sekciji IBBY.

Razglasitev nagrajencev bo marca 2014 Slovenska sekcija IBBY mora dosjeja nominirank do 30. junija poslati članom mednarodne žirije. Razglasitev dobitnikov Andersenovih nagrad za leto 2014 bo 24. marca prihodnje leto na sejmu otroških knjig v Bologni. Nagrajencema bodo priznanji izročili na 34. mednarodnem kongresu IBBY, ki bo potekal med 10. in 13. septembrom 2014.

Lani sta bienalni nagradi Hansa Christiana Andersena prejela argentinska pisateljica Maria Teresa Andruetto in češki ilustrator Peter Sis.

Vidmarjeva in Stepančič nominirana za nagrado Astrid Lindgren Iz Slovenske sekcije IBBY so še sporočili, da za mednarodno nagrado Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) za leto 2014 znova nominirajo pisateljico Janjo Vidmar in ilustratorja Damijana Stepančiča. Dobitnika nagrade ALMA bodo prav tako razglasili prihodnje leto, in sicer v sklopu sejma otroških knjig v Bologni. Letos je nagrado prejela argentinska ilustratorka in avtorica knjig za najmlajše z umetniškim imenom Isol.

Ne spreglejte