Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2012,
6.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 25. 10. 2012, 6.56

8 let

Živa Rogelj in Marko Potrč: Novice so vedno osebna zadeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Voditeljski par informativne oddaje DANES pri poročanju stavi na kredibilnost, svežino in človeško noto, s katero bosta domače in tuje novice vsak dan predstavljala gledalcem Planet TV.

Na vratih uredništva sem videla velik list s številko, torej se je odštevanje do prvega oddajanja v živo že začelo?

Živa: Res je, na vratih imamo označeno, koliko dni nam manjka do začetka, odštevanje nam je v spodbudo in motivacijo. Moram priznati, da dobro učinkuje. Marko: Tudi name, ampak jaz sem že brez tega nestrpen.

Kakšne so še zadnje priprave?

Marko: Vsak dan posnamemo oddajo "na ključ", torej kot bi šlo zares, in se že lahko čuti tisti kreativni adrenalin, ki ga potrebuješ za to delo. Meni je noro všeč. Živa: Preteklo je že nekaj časa, odkar sem se zadnjič javljala s televizije, potem so sledile priprave in izobraževanja na Planet TV in zdaj je končno na vrsti tisto moje delo, v katerem uživam: vodenje, pripravljanje prispevkov, pisanje napovedi ... Zdi se mi, da imajo zadnje čase dnevi več ur, ker vsak dan naredimo več. Mislim, da smo v najbolj intenzivnem obdobju pred začetkom. Marko: Do zdaj je bilo tako, kot če bi se peljal na večerjo in v avtu razmišljal o tem, kaj boš jedel, zdaj pa jed prihaja na mizo in je treba samo še začeti jesti. Živa: No, jaz bi pa rekla, kot če bi se peljali na koncert, in ga bomo zdaj končno začeli poslušati. Marko: Boljša primerjava, priznam. Že slišimo koncert, se že uigravajo!

Sta ponosna, da soustvarjata oddajo DANES?

Marko: Čeprav imam za sabo že podobno izkušnjo, je tokrat neprimerno večja, vse prej je bila le generalka pred vajo. To je neprecenljiva priložnost, ki se ti v življenju ne zgodi pogosto, sploh v Sloveniji, kjer je medijski prostor manjši. Da sem zraven, ko se postavljajo temelji, ko se vse gradi, je nekaj največjega, kar se ti lahko v karieri zgodi. Ker ni enako, če nekam prideš in začneš, saj se pravzaprav samo navadiš in naučiš utečenih stvari, tukaj pa bomo vse to ustvarili iz nič, seveda s skupnimi močmi in z najboljšimi nameni. Živa: Meni se zdi enkratna naša skupinska energija, ki nas druži: ni enega člana v ekipi, ki si ne bi želel uspeti. Vsi delamo, nihče ne ovira in ne ustavlja te ladje, ki bo zdaj zdaj izplula. Všeč mi je, da ni brezvoljnosti in malodušja. Marko: Vsak od nas si želi nadgraditi najboljše, kar zna.

Kakšna je razlika med oddajo DANES in drugimi informativni oddajami, ki obstajajo?

Živa: Želimo si, da bi bil DANES dinamična oddaja, prijazna do gledalcev, ki bo presenetila tudi z zgodbami, ki do zdaj niso bile tako zelo izpostavljene. Dolžina oddaje je zelo privlačna, saj bo trajala manj kot pol ure. Marko: Res je, da nas bo sodilo občinstvo, ko bomo enkrat zunaj, ampak se bomo trudili, da bomo sveži, dinamični, zelo sodobni in zelo kredibilni. Obljubljam, da bomo stvar tisočkrat preverili, preden jo bomo objavili v javnosti, poleg tega pa se bomo trudili, da se bomo približali ljudem in sledili svetovnim trendom. Veliko stavim na pristnost, s katero bova podajala novice, na človeško noto. Ne bom se omejil od novice, ampak ji bom prilagodil svoj odziv, ker me ne pušča ravnodušnega, in to bo tudi značilnost oddaje DANES, ki ji bo dala svežino.

Sliši se skoraj osebno.

Marko: Saj je, novice so vedno osebna zadeva, tudi če ne razmišljamo tako. Ljudje ne gledajo nečesa, kar jih ne zanima, kar pa jih, je osebno, in jaz kot voditelj moram poskrbeti, da jih zanima čim več. Trdno verjamem, da moraš kot voditelj verjeti v svoje delo, svoje poslanstvo, če hočeš, da bo opravljeno dobro in da bo oddaja dobra.

Imata tremo?

Marko: Razneslo me bo od čakanja, komaj čakam, da začnemo! Živa: Jaz bi lahko rekla, da imam tremo, ko pa sem z Markom v studiu, se kar nekam porazgubi (smeh). Marko: To je zato, ker gre za pozitivno tremo, za kreativni nemir, ki ga čutim tudi sam. Ni tiste vrste strah, ko razmišljaš, kam bi se skril, ampak bolj "prižgite že kamere!". Če bi zdajle kdo rekel, da gremo v živo čez pet minut, sem pripravljen, samo v obleko skočim.

Kaj cenita drug pri drugem?

Marko: Super sva (smeh)! Oba imava rada, da so stvari razčiščene, da ni napetosti in nedorečenosti. Živa razmišlja pozitivno, z njo se lahko vse dogovorim in je predvsem zelo profesionalna. Živa: No, to vse bi jaz povedala o tebi. Midva sva se zares ujela in mislim, da se bo to čutilo pri vodenju.

Kako sta se navadila na delo v paru?

Živa: Popolnoma brez težav. Marko: Še toliko bolj sem vesel, da sva se z Živo ujela, ker si ne predstavljam, kako zoprno je delati z nekom, s komer se ne ujameš, ampak nama gre odlično.

Katere druge informativne oddaje spremljata, imata najljubšega voditelja?

Marko: V glavnem gledam tuje programe, pri vsakem se najde nekaj zame. Živa: Zanimivo je, da so te oddaje prilagojene družbenemu in kulturnemu okolju, iz katerega izhajajo, zato so med sabo tako različne. DANES bo prilagojen slovenskemu občinstvu, vseeno pa ob gledanju tujih oddaj razmišljam, kaj njihovega bi lahko delovalo pri nas. Marko: Prepričan sem, da se od velikih televizij, ki pokrivajo velike trge, lahko vedno kaj naučimo. Zakaj pri njih nekaj uspeva, pri nas pa ne, zakaj ne bi pogledali drugam, kje stojimo? Svetu se je treba odpirati.

Zakaj sta se odločila za poklic voditelja?

Marko: Ker je to, kar me najbolj veseli, ker se v tem res najdem. Živa: Do voditeljice informativne oddaje me je pripeljala življenjska pot, vedno pa sem uživala v tem, kako se med sabo prepletejo zvok, slika in beseda. Marko: Bil sem še na srednji zdravstveni šoli, ko sem obiskal avdicijo za radijskega voditelja. Izbran sem bil med 86 kandidati in dobro se spomnim, kako sem obsedel v svojem jugu na Trgu Miloša Zidanška v Mariboru in ves iz sebe od sreče razmišljal, da smem zdaj delati na radiu. Zastonj, jasno. Vrhunsko je bilo.

Ne spreglejte