Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2012,
10.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 21. 2. 2012, 10.29

6 let, 7 mesecev

Znani nominiranci za Dnevnikovo fabulo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Strokovna žirija je izbrala delo Džehenem Dušana Čatra, zbirko Duhovi Mihe Mazzinija, Druge zgodbe Uroša Sadka in zbirko Dušana Šarotarja z naslovom Nostalgija.

Nagrado Dnevnikova fabula podeljuje časopisna hiša Dnevnik za najboljšo izvirno zbirko domače kratke proze, izdano v zadnjih dveh letih.

Dušan Čater (1968) je na pisateljsko sceno stopil leta 1994 z romanom Flash royal. Sledila so štiri romaneskna dela in dve zbirki kratke proze, kamor se uvršča Džehenem. V zbirki, ki je izšla pri Študentski založbi, tematsko povezane zgodbe prikazujejo temno plat življenja tujcev v Sloveniji.

Mihi Mazziniju (1961) je literarni preboj uspel že s prvim romanom Drobtinice (1987), z nekaterimi poznejšimi deli pa je uspel tudi v tujini. Zaščitni znamki njegovih del sta predirljiva kritika družbe in poznavanje človeške psihe, ki okupirata tudi Duhove, ki so izšli pri novomeški založbi Goga. V zbirki odtujenost slika skozi prizmo različnih tem, a se vselej poglobi v mračno notranjost protagonistov.

Druge zgodbe so šele drugo delo Uroša Sadka (1973). Nase je prvič opozoril pred sedmimi leti, ko je izdal knjigo kratke proze Vrtiljak. V nizu resnično kratkih zgodb, zbranih v nominiranem delu, ki je izšlo pri LUD Šerpi, skuša z intenzivnim črpanjem iz domišljije in ciničnim humorjem prodreti za zaveso vsakdanjosti ter samoumevnosti.

Dušan Šarotar (1968) je prvi obsežnejši literarni prispevek prispeval ob prelomu tisočletja, ko je izdal roman Potapljanje na dah. Mnogi ga obravnavajo kot literarnega esteta, ki veliko stavi na jezik, metaforičnost, subtilnost in emocionalnost. Naštetemu se ne izmika niti v zbirki Nostalgija, kjer se tematsko spoprijema predvsem s človekovo minljivostjo. Delo je izšlo pri založbi Franc-Franc.

Podelitev nagrade bo uvedla letošnjo izdajo festivala Literature sveta - Fabula Strokovno žirijo za Dnevnikovo fabulo sestavljajo literarna kritičarka Gaja Kos (predsednica), esejistka in prevajalka Seta Knop, novinarka in kritičarka Sandra Krkoč, pesnik in publicist Vid Sagadin ter publicistka in urednica Alenka Vesenjak.

Dobitnika nagrade fabula bodo razglasili v ponedeljek, 27. februarja. Podelitev nagrade bo uvedla letošnjo izdajo festivala Literature sveta - Fabula, ki bo do 10. marca ponudil več kot 30 literarnih prireditev.

Ne spreglejte