Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2018,
12.21

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Tye Sheridan navidezna resničnost TV Telekoma Slovenije znanstvena fantastika Steven Spielberg

Torek, 17. 7. 2018, 12.21

4 leta, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Igralec št. 1 (Ready Player One)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Igralec št. 1

Vizualno razburljiva akcijska ZF-pustolovščina Stevena Spielberga o junaškem mladeniču, ki tekmuje v navidezni resničnosti digitalnih iger, imenovani OASIS. Vabljeni v svet prihodnosti, kjer vrana vrani izkljuje oči in je resničnost vse prej kot tisto, kar se zdi, da je …

ZDA │ 2018 │ 139 min. │ Akcijska ZF-pustolovščina

R: Steven Spielberg I: Tye Sheridan, Mark Rylance, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn

Ocena IMDb: 7,7/10│ Rotten Tomatoes: 73 % │ Uporabniki Googla: 92 %

Piše se leto 2045. Svet propada in prihodnost je negotova. Ljudje veliko raje kot v resničnem svetu bivajo v navidezni resničnosti digitalnih iger, imenovani OASIS. Tu so meje le meje domišljije in vsak je lahko, kar si želi.

TV Znanstvena fantastika
Trendi ZF-TV ali vsa ta fantastična znanstvena fantastika #foto #video

Ko stvarnik navideznega univerzuma, ekscentrični milijarder James Halliday, umre, svetu zapusti video sporočilo. Kdor prvi najde skrivni predmet, osvoji ne le vse njegovo premoženje, temveč si pridobi tudi popoln nadzor nad OASIS.

V navideznem svetu se med igralci vname goreča tekma, polna nevarnosti, skrivnosti in resničnih odkritij. Vanjo se odločita vstopiti tudi mladenič iz Ohia in nepričakovan junak Wade Watts.

Fotogalerija
1 / 15

"Če pričakujete, da bo Igralec št. 1 obsodil digitalno vesolje kot silo, ki uničuje človeške vezi, raje poiščite drug film. Spielbergova zapletena vožnja skozi zabavo se ne ustavi niti takrat, ko vrtoglavi spektakel doseže preobremenitev čutov. Naj se igra začne." Peter Travers, Rolling Stone

TV-priporočila: Rusija
Trendi Kako Rusi vidijo sebe in kako jih prikazujejo drugi? #foto #video

"G. Spielberg krmari po tem skladišču s svojo običajno spretnost in naloži vsak posnetek z informacijami, ne da bi izgubil jasnost in gonilno silo zgodbe." A.O. Scott, New York Times


"Če bi Igralca št. 1 režiral kakšen 26-letnik, bi se filmskemu svetu strgalo zaradi pojava novega vizionarja na zemljevidu." Richard Roeper, Chicago Sun-Times

Napovednik filma Igralec št. 1:

Zanimivost:

  • Triintrideseti celovečerec Stevena Spielberga temelji na istoimenski knjižni uspešnici Ernesta Clina iz leta 2011, Cline pa je skupaj s scenaristom Zakom Pennom (Maščevalci) tudi soavtor scenarija.
  • Ready Player One © 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved | Foto: Ready Player One © 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved Spielberg je v intervjuju razkril, da je Igralec št. 1 tretji najzahtevnejši režijski projekt v njegovi karieri. Za večji zalogaj sta se izkazali samo snemanji filmov Žrelo (1975) in Reševanje vojaka Ryana (1998).
  • Spielberg je med čakanjem na dokončanje digitalnih učinkov – te je izdelalo podjetje Industrial Light & Magic – posnel biografsko dramo Zamolčani dokumenti (2017).
  • Igralec št. 1 bi moral prispeti v kinematografe še pred Zamolčanimi dokumenti, 15. decembra 2017, ker pa se je želel studio Warner izogniti neposredni tekmi s filmom Vojna zvezd: poslednji jedi, so premiero Spielbergovega spektakla prestavili na marec 2018.
  • Med režiserji, ki so jih omenjali za režijo filma, so bili tudi Christopher Nolan (Vitez teme), Robert Zemeckis (Forrest Gump), Matthew Vaughn (Kingsman: tajna služba), Peter Jackson (Gospodar prstanov) in Edgar Wright (Voznik).
  • Igralec št. 1 | Foto: V filmu se pojavijo številni liki, ki so v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja zaznamovali zabavno kulturo. Med njimi so tudi liki iz filmov Železni velikan (1999), TRON (1982), Akira (1988), Gospodar prstanov: Bratovščina prstana (2001), Vrnitev v prihodnost (1985) in Mora v ulici brestov (1984) ter videoiger Tomb Raider (1996) in Duke Nukem (1991).
  • V knjižni predlogi lahko zasledimo tudi reference na Spielberga in njegove filme. Čeprav je režiser napovedal, da jih v filmu ne bo, obstajajo tudi izjeme kot je tiranozaver iz Jurskega parka (1993).
  • V filmu se druščina v nekem trenutku napoti v simulacijo hotela iz Kubrickovega Izžarevanja (1980). Spielberg in Stanley Kubrick sta bila tesna prijatelja, prvi pa je po zasnovi in smrti drugega posnel tudi ZF-dramo A.I. umetna inteligenca (2011).
  • Igralec št. 1 | Foto: Glasbo za film bi moral znova prispevati Spielbergov redni sodelavec John Williams, ker pa je bil ta zaseden s skladanjem glasbene podlage za Zamolčane dokumente, je ta naloga tokrat pripadla Alanu Silvestriju (Forrest Gump).
  • To je že tretji skupni film igralca Marka Rylanca in Spielberga po filmih Most vohunov (2015) in VDV - Veliki dobrodušni velikan (2016). Rylance je za stransko vlogo v Mostu vohunov prejel oskarja.
  • Cline v romanu pojasni, da je ime virtualne resničnosti, Oasis, akronim za Ontološko antropocentrično senzorično potopno simulacijo (Anthropocentric Sensory Immersive Simulation), medtem ko nam film to zamolči.
Zamolčani dokumenti (The Post)
Trendi Zamolčani dokumenti (The Post)
Most vohunov (Bridge of Spies)
Trendi Most vohunov (Bridge of Spies)
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Oblika vode
Trendi Oblika vode (The Shape of Water)
Liga pravičnih (Justice League)
Trendi Liga pravičnih (Justice League)
Jumanji: Dobrodošli v džungli (Jumanji: Welcome to the Jungle)
Trendi Jumanji: Dobrodošli v džungli (Jumanji: Welcome to the Jungle)
Ne spreglejte