Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 9. 2021,
20.26

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

črni trg Tiller Russell Jason Clarke Nick Robinson biografski film triler TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 20. 9. 2021, 20.26

2 leti, 8 mesecev

Že v videoteki DKino!

Temna stran spleta (Silk Road)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Temna stran spleta | Blitz Film & Video Distribution

Blitz Film & Video Distribution

Na resničnih dogodkih temelječ triler o Rossu Ulbrichtu – zloglasnem ustanovitelju internetnega črnega trga, znanega pod imenom Svilena cesta – in agentu Ameriškega urada za boj proti drogam, ki je odločen, da ga spravi za zapahe. Glavni vlogi v filmu sta izvrstno odigrala Nick Robinson (Z ljubeznijo, Simon) in Jason Clarke (00:30 – Tajna operacija).

ZDA │ 2021 │ 112 min. │ Kriminalni triler

R: Tiller Russell I: Jason Clarke, Nick Robinson, Daniel David Stewart, Alexandra Shipp

IMDb: 5,9/10 │ Rotten Tomatoes: 52 % │ Uporabniki Googla: 71 %

Idealistični in ambiciozni mladenič Ross Ulbricht leta 2011 ustanovi Svileno cesto – prvo nenadzorovano internetno tržnico, ki je ni bilo mogoče najti z Googlom.

Ta kmalu postane več milijard dolarjev vreden prodajni cevovod za prepovedane droge, Rick Bowden – razvpit in nevarno nepredvidljiv agent Ameriškega urada za boj proti drogam, znan pod vzdevkom "Jurski narkič" – pa je za Ulbrichtovo aretacijo pripravljen uporabiti vsa razpoložljiva sredstva …

Fotogalerija
1 / 13

"Jason Clarke je odličen v vlogi, za katero se je rodil – to je vloga problematičnega in premetenega agenta Ameriškega urada za boj proti drogam Ricka Bowdna." Richard Roeper, Chicago Sun-Times


"Robinson prikaže primerno napetost in zadržano predstavo kot protijunak, ob katerem si želite, da bi lahko navijali zanj." Linda Marric, New Scientist


"Film Temna stran spleta ostaja gledljiv, saj sta tako Robinson kot Clarke zanimivi navzočnosti na zaslonu." David Lewis, San Francisco Chronicle


Napovednik filma Temna stran spleta:

Zanimivosti:

  • Scenarij režiserja filma Tillerja Russella temelji na članku Dead End on Silk Road: Internet Crime Kingpin Ross Ulbricht's Big Fall (Slepa ulica na Svileni cesti – veliki padec glavne osebe spletnega kriminala Rossa Ulbrichta), ki ga je David Kushner leta 2014 napisal za revijo Rolling Stone.
  • Temna stran spleta | Foto: Agent Rick Bowden (Jason Clarke) je izmišljen lik in predstavlja mešanico dveh resničnih agentov –agenta Ameriškega urada za boj proti drogam Carla Marca Forcea in posebnega agenta Tajne službe ZDA Shauna Bridgesa.

    Pozneje so oba obsodili na zaporne kazni zaradi hudih zločinov, povezanih s krajo premoženja v preiskavi proti Rossu Ulbrichtu.
  • Temna stran spleta | Foto: Jason Clark je izjavil, da se je s svojim likom poistovetil pri nerazumevanju novih tehnologij in inovacij, kot je kriptovaluta bitcoin.
  • Nick Robinson (Ross Ulbricht) in Alexandra Shipp (Julia) sta skupaj igrala že v hvaljeni romantično-komični drami Z ljubeznijo, Simon (2018).
  • Ulbrichtov spletni psevdonim je bil Dread Pirate Roberts (Strašni pirat Roberts).
    Temna stran spleta | Foto:
    Tega si je izposodil pri izmišljenem liku iz romana Williama Goldmana Princesa nevesta (1973) in njegove istoimenske celovečerne upodobitve iz leta 1987 v režiji Roba Reinerja.
  • Režiser in scenarist filma Tiller Russell je tudi preiskovalni novinar in dokumentarist.

    Temna stran spleta | Foto: Kriminalna dejanja je raziskoval že kot eden od izvršnih producentov in režiserjev priljubljene Netflixove dokumentarne serije Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer in Amazonove dokumentarne serije The Last Narc.
  • Leta 2015 so Rossa Ulbrichta obsodili na pet zapornih kazni, med njimi tudi na dve dosmrtni kazni brez možnosti pogojnega izpusta. Več o Rossu Ulbrichtu si lahko preberete v spodnjem članku.
Ross Ulbricht
Novice "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Kubanskih pet
Trendi Kubanskih pet (Wasp Network)
Kriza
Trendi Kriza (Crisis)
Tisti, ki mi želijo smrt
Trendi Tisti, ki mi želijo smrt (Those Who Wish Me Dead)
Ne spreglejte