Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2016,
14.18

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Siol.net

Foto: Hippocampus, Naja Stanič, Lejla Umer

 

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Četrtek, 25. 2. 2016, 14.18

2 meseca, 4 tedne

Mladim bodo pokazali, da internet ni najboljša zabava

Siol.net

Foto: Hippocampus, Naja Stanič, Lejla Umer

 

Na zavodu Hippocampus iz Kopra so se odločili, da vse, še posebej pa mlade, zvabijo izpred televizij in računalnikov, jih pošljejo v naravo in naučijo lepega odnosa do okolja, ki nas obdaja.

K delovanju so jih spodbudile besede dr. Janeza Drnovška

Ideja za ustanovitev Zavoda za trajnostni razvoj obalnega in priobalnega prostora Hippocampus je nastala leta 2006, po obisku predsednika dr. Janeza Drnovška v Kopru, ko je obiskal školjčno sipino v zalivu Sv. Katarine v Ankaranu. Takrat je dejal, da bi bilo treba spremeniti filozofijo delovanja, razmišljanja in da bi se morali zavedati, da je slovenske obale zelo malo in da smo prostorsko omejeni.

Ustanovitelji zavoda so se tako odločili, da je čas, da začnejo delovati na področju varovanja in ohranjanja narave, predvsem prek ozaveščanja mladih in njihovih staršev z vzpostavljanjem njihovega sobivanja z naravo.

Mlade povezati z naravo, da imajo še kaj drugega kot televizijo in internet

Njihova želja je, da bi mlade čim bolj spet povezali z naravo, jim dali prostor, kjer se svobodno in kreativno izražajo, kjer znova zaživijo njihova domišljija, sanje, pustolovščine, sposobnosti, zanimanja. "Narava je življenjski prostor, ki je mladim po naravi zelo blizu, toda veliko otrok je stik izgubilo, ker živijo oddaljeni od nje, bodisi fizično bodisi zaradi drugih aktivnosti," menita članici zavoda Hippocampus Tamara Antonaz in Valentina Parovel.

"Naš namen je z igro animirati otroke, da vidijo in slišijo še kaj drugega, kot sta televizija in internet. Spomniti jih, kaj jim narava ponuja, in jim omogočiti, da tam izrazijo svoje potenciale. Da se zlijejo z naravo, da vidijo modrino morja, da zavohajo zrak, da občutijo toplino sonca, gostoto zemlje. Da spoštujejo vse, kar nam narava da. Skupaj se učimo, kako se spoštljivo vedemo do vsega, kar nas obdaja, tako okolja kot do soljudi in živali," še dodata.

Se otroci še znajo zabavati v naravi? Seveda! Le nekaj spodbude potrebujejo. | Foto: Se otroci še znajo zabavati v naravi? Seveda! Le nekaj spodbude potrebujejo.

"Odziv je fenomenalen in tudi starši opazijo razliko"

Najbolj so ponosni na to, da so mladim aktivnosti, ki jih izvajajo, všeč, jih pritegnejo, v njih uživajo. "Odziv je fenomenalen. Lepo je, ko vidimo njihove nasmejane obraze, žareče oči, rdeča lička. Otrokom ni dolgčas, sami nas usmerjajo, kaj bi radi spoznali, naredili," o odzivu otrok povesta Tamara in Valentina.

Pravita, da je otrokom zdaj že postalo samoumevno, da obstajajo stvari, ki ne spadajo v okolje, da moramo smeti sortirati. "Da hrana, ki jo zaužijejo na delavnicah, ne pade z neba ali zraste v trgovini." Razliko pa opazijo tudi starši: "Ko pridejo starši, brez besed razumejo vse to, ko samo pogledajo svoje otroke. Navadno ti ob prihodu staršev še ne želijo oditi, zato poklepetamo še s starši, da začutijo duha aktivnosti, otroci pa se medtem še nekoliko po svoje razvedrijo. Tako prek otrok ozaveščamo tudi starše."

Kaj vse se dogaja pod okriljem zavoda Hippocampus?

Zavod Hippocampus vedno zna poskrbeti za petrost dogajanja. | Foto: Zavod Hippocampus vedno zna poskrbeti za petrost dogajanja.

Vsi njihovi projekti so povezani z varovanjem okolja oziroma vzpostavljanja stika z naravo, zemljo in morjem. Med drugim organizirajo:

  •  delavnice za mlade v naravi, na katerih otroke na različne načine povezujejo z naravo;
  • kuharsko delavnico, kjer ozaveščajo o pomenu zdrave prehrane, lokalne, sezonsko pridelane;
  •  pohode za mlade v naravi, kjer se jim občasno pridružijo tudi starši – tam naravo spoznavajo, opazujejo, raziskujejo, tudi okušajo in očistijo;
  • sodelujejo v lokalnih čistilnih akcijah;
  •  izmenjevalnice semen za vse populacije; odrasli izmenjujejo semena, izkušnje, nasvete, mladi pa ustvarjajo zdrave prigrizke, izdelke iz naravnih materialov, kaj posejejo, ustvarijo;
  • ustvarjalne delavnice iz naravnih in odpadnih materialov.

Kako se pridružiti aktivnostim zavoda Hippocampus

Aktivnosti so večinoma namenjene mladim, najpogosteje so to osnovnošolci, včasih se pridružijo tudi starši, nekatere aktivnosti pa so odprte za vso javnost. Vsakdo, ki želi biti obveščen o njihovih aktivnostih, si lahko pogleda spletno stran www.hippocampus-adria.si in jim piše. Sprejemajo pa tudi prostovoljce in pravijo, da ni omejitev, veseliti pa jih mora delo z naravo. 

*Delujejo na principu prostovoljnih prispevkov, določene aktivnosti so brezplačne, za celodnevne delavnice včasih določijo ceno za pokritje stroškov, ampak vedno bolj zaupajo v ljudi, da bodo prispevali, kolikor se jim bo zdelo vredno.

"Pojdite v naravo!"

Bralcem v zavodu Hippocampus sporočajo: "Pojdite v naravo, čim pogosteje, kolikor je mogoče. Seveda spoštljivo, da jo ohranimo takšno, kot je. Narava nas lepo sprejme in nas sprošča, misli postanejo bistrejše, želje in cilji jasnejši. Tako smo lažje kos tempu življenja, hkrati pa skrbimo tudi za fizično zdravje z gibanjem na svežem zraku in uživanjem zdrave hrane!"

Obisk narave vas bo sprostil in umiril vaše misli. Nadihajte se svežega zraka! | Foto: Obisk narave vas bo sprostil in umiril vaše misli. Nadihajte se svežega zraka!

V prihodnje želijo priti tudi v šolski program

Pa želje in cilji za naprej? "Imamo tudi daljnosežne cilje, za katere verjamemo, da jih bomo z dobrim delom počasi, a zagotovo dosegli. Želimo si razširiti mrežo prostovoljcev, postati del učnih vsebin v predšolskih in šolskih programih, biti generator skrbnega odnosa do našega morja in okolja nasploh, postati učinkovit povezovalec otrok, mladostnikov, staršev, starih staršev in odločevalcev v lokalni skupnosti, postati povezovalec slovenskega prostora z idejo 'vseslovenskega ekološkega tabora', ki se bo širil tudi na prostor Alpe Adria in preostalih sredozemskih držav ..." sta jasne in odločne cilje za konec opisali Tamara Antonaz in Valentina Parovel.

Kdo so člani zavoda Hippocampus?

Ustanovitelja zavoda Hippocampus sta sošolca iz gimnazijskih klopi Tamara Antonaz in Marko Prijon, ki sta se po nekaj letih dela v Ljubljani odločila, da se vrneta v Koper, kjer sta preživela otroška in mladostna leta, in poskrbita za tamkajšnje okolje. Projekte vodi Valentina Parovel, s srcem predana naravi, močno pa cenijo tudi prostovoljce in se jim želijo iskreno zahvaliti. To soLejla Umer, Marko Jakopič in Urška Urevc, občasno pa tudi Naja Stanič, Ana Santin, Astra Glavina, Nina Kotnik, Natalija Derenda.

 

Zavod Hippocampus je svoj projekt prijavil prek spletne strani Ustvarimo boljši svet, Lidl Slovenija pa je podprl delovanje njihovega zavoda z donacijo.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte